Ook Essent heeft nu vaste contracten onder het prijsplafond
Energiebedrijf Essent biedt vanaf nu vaste contracten aan ‘net onder’ het prijsplafond, heeft bestuursvoorzitter Resi Becker woensdag gezegd tijdens een toelichting op de jaarresultaten.
,,Klanten vinden betaalbaarheid heel belangrijk, maar zekerheid ook. Daarom zijn we nu begonnen met vaste contracten voor een jaar”, aldus Becker. Volgens haar heeft Essent de tarieven voor gas en stroom het afgelopen jaar ‘heel concurrerend gehouden’. Becker wil in ‘een later stadium’ kijken of de tarieven ook vastgelegd kunnen worden voor periodes langer dan een jaar.
Vorig jaar stopten veel energieleveranciers met vaste contracten vanwege de zeer sterk gestegen energieprijzen. De tarieven voor de prijsplafonds liggen op 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom.
Geen Russisch gas meer
Essent is niet de eerste met het aanbieden van vaste contracten. Concurrent Eneco deed dit eerder al, met prijzen net boven die van het prijsplafond. Energiedirect.nl biedt ook weer jaarcontracten aan met tarieven voor stroom en gas daaronder.
Hoe de energieprijzen zich de komende tijd gaan ontwikkelen kan Essent niet zeggen. ,,De markt blijft onvoorspelbaar. We weten niet wat er met de gasprijs gaat gebeuren, die zou gemakkelijk weer significant omhoog kunnen gaan. We gaan waarschijnlijk nooit meer terug naar wat het was”, zegt Jasper Houthuijsen, directeur Energymarkets bij Essent.
,,Vroeger werd het gas uit Rusland gehaald. De kans dat dat weer gaat gebeuren is heel erg klein. Dat betekent dat we nu gas halen met gastankers en die kostprijs is significant hoger”, vervolgt hij.
Mede hierdoor daalde de winstmarge van Essent vorig jaar tot 3,2 procent. In de drie jaren daarvoor was dit gemiddeld meer dan 5 procent. ,,80 tot 90 procent van de energierekening is puur de inkoop van elektriciteit en gas. Dat bedrag is fors toegenomen”, verduidelijkt Becker.
Essent, dochterbedrijf van het Duitse energieconcern E.ON, wil de komende jaren ongeveer 50 miljoen euro per jaar gaan investeren om bedrijven en woningen van het gas te halen. Het gaat onder meer om ‘forse investeringen in grootschalige batterijen’ voor de opslag van stroom. Dat moet voor een stabieler energienetwerk gaan zorgen. ,,Energieopslag helpt om heftige schommelingen van inkoopprijzen beter op te vangen voor onze klanten”, aldus Becker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europese Centrale Bank
ECB schroeft rente verder op, laat zich niet van de wijs brengen door onrust in bankensector
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
1
Tweede Kamer vol in aanval om muziek zachter te krijgen, horeca vreest voor bestaansrecht
Als de muziek in discotheken en kroegen verplicht zachter moet komt het bestaansrecht van ondernemers in gevaar. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland donderdag. De Tweede Kamer nam deze week met grote meerderheid een motie aan waarin staat dat het maximale geluidsniveau op evenementen en in de horeca naar beneden moet. Alleen Forum voor Democratie, PVV en BVNL stemden tegen. -
PREMIUMMet video
Investeerders mijden Nederlandse techsector: ‘Wat met SVB is gebeurd, gaat hier ook effect hebben’
Jarenlang reikten de bomen tot aan de hemel, maar inmiddels is de techsector hard onderuitgegaan. Raken de massaontslagen in de VS, de omvallende start-upbank SVB en opdrogende investeringsgelden ook de Nederlandse techbedrijven? -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
Economie verrassend veerkrachtig: alleen krimp verwacht bij industrie en bouw
Nederland kan zich opmaken voor een goed economisch jaar en daar gaan de meeste regio’s in ons land van profiteren, zo verwacht Rabobank. -
PREMIUMPensioenprofessor
‘Nieuw pensioenstelsel maakt einde aan geruzie over verdeling pensioenpot tussen jong en oud’
Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg. Hij is een van de architecten van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de pensioendenktank Netspar op. Die belangstelling voor de oudedagsvoorziening dankt hij aan zijn grootvader.