Volledig scherm
PREMIUM
Sandra Phlippen. © Joost Hoving

Ook wij willen meer menselijk contact in de publieke sector

DE WEEK VAN PHLIPPENSandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

De publieke sector staat in vuur en vlam. De mensen die er werken, trekken het niet meer. Wat is er toch aan de hand met de politieagenten, de zorgverleners en de onderwijzers? Is het een tekort aan geld? Dat lijkt me vreemd. De reële uitgaven aan de publieke sector zijn sinds 2016 alsmaar toegenomen, vooral in de zorg.

Dat er in procenten bbp minder geld is, komt doordat het bbp - de noemer - zo hard groeide. Zijn er dan minder mensen in de publieke sector aan het werk die het daardoor steeds drukker hebben? Het ziet er niet naar uit. De instroom van nieuwe werknemers is in de laatste jaren gegroeid terwijl de uitstroom naar andere sectoren juist is afgenomen. 

 1. TUI-topman: Vliegen te goedkoop? Tja, dat is marktwerking
  PREMIUM

  TUI-top­man: Vliegen te goedkoop? Tja, dat is marktwer­king

  Fritz Joussen (55) is de hoogste baas van TUI, de grootste reisorganisatie ter wereld. Onder zijn bewind transformeerde TUI zich van traditionele reisaanbieder die pakketreizen verkoopt, naar een bedrijf dat vooral zelf hotels, cruiseschepen en vliegtuigen heeft. Zo bood de onderneming tegenwicht aan de sterke opkomst van digitale reisplatforms als Booking.com. ,,We weten steeds beter wat onze klanten willen.’’
 2. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

  Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

  Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.