Volledig scherm
© Shutterstock

Opnieuw forse boete voor farmaceut Johnson & Johnson om talkpoeder met asbest

Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) is opnieuw veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan gebruikers van talkpoeder van het bedrijf. Een jury kende een groep gebruikers van dat product 750 miljoen dollar schadevergoeding toe omdat zij kanker zouden hebben gekregen van het talkpoeder. Daar zou namelijk asbest in hebben gezeten.

De jury bepaalde dat J&J gestraft diende te worden vanwege de manier waarop het talkpoeder werd geproduceerd en werd aangeprezen. Een andere jury had in september al geoordeeld dat het bedrijf verantwoordelijk was voor de kankergevallen waarvoor het bedrijf was aangeklaagd. Toen werd al een vergoeding van 37,2 miljoen dollar toegekend vanwege de door de klagers geleden schade.

De rechter liet al weten dat J&J de toegekende schadevergoeding niet volledig hoeft te betalen. De wet verbiedt namelijk dat de schadevergoeding die als straf wordt opgelegd meer dan vijf keer zo hoog is als de toegekende vergoeding voor geleden schade. Daarom kan de nu opgelegde schadevergoeding niet hoger dan 186,5 miljoen dollar worden.

J&J kreeg in andere zaken ook al miljarden dollars aan schadeclaims opgelegd. Het bedrijf ontkende tot nu toe alle aantijgingen.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.