Volledig scherm
De NIX fotochallenge. © CBL

Oud genoeg voor bier of onder de 18 jaar? Fotospel traint supermedewerker

Test je eigen kennis!Het blijft voor supermarktpersoneel uiterst lastig inschatten of een klant minstens 18 jaar is en dus die biertjes of dat pakje peuken mag kopen. Een speciaal fotospel moet medewerkers trainen.

Juist omdat de leeftijd bepalen zo moeilijk is, vragen de vierduizend Nederlandse supermarkten aan iedereen tot 25 jaar identificatie bij de aankoop van alcohol of tabak. Zelfs dan gaat het regelmatig fout. Nogal wat jongeren zien er veel volwassener uit dan ze zijn.

Een interactief fotospel moet de tienduizenden supermarktmedewerkers trainen. In het spel krijgen zij steeds een nieuwe portretfoto van een jongere te zien. Als ze denken dat de persoon jonger dan 25 jaar is en identificatie moet tonen, moeten ze naar rechts swipen. Menen ze dat hij of zij ouder is dan dient naar links te worden geveegd. Om de echte situatie na te bootsen moet binnen vijf seconden beslist worden.

Het spel is ontwikkeld door het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) en maakt deel uit van de speciale actieweek NIXzonderID. De campagne past in het kabinetsstreven om de leeftijdsgrens voor alcohol- en tabaksverkoop honderd procent te gaan handhaven. Dat is door staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS), supermarkten, horeca  afgelopen november afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord.

Volledig scherm
Is dit meisje minderjarig of een jongedame van tenminste 25 jaar? Scroll naar onder voor het antwoord! © CBL
Volledig scherm
Hoe oud is dit jonge heerschap? Scroll naar onder voor het antwoord. © CBL
Volledig scherm
Is deze jongen onder of boven de 25 jaar? Scroll naar onder voor het antwoord! © CBL

Voorbeeldfunctie

Uit de laatste onderzoekscijfers blijkt dat jongeren in ruim twee derde van de gevallen (bijna 72 procent) geen alcohol meekrijgen in winkels. Dat is een flinke stijging ten opzichte van enkele jaren terug. ,,Supermarkten zijn al een heel eind op de goede weg en hebben daarmee een voorbeeldfunctie voor alle verkooppunten”, concludeert Blokhuis dan ook.

Zelf probeerde de bewindsman het fotospel ook uit en Blokhuis kan nog wel wat training gebruiken. Van de maximale 100 punten scoorde hij er slechts 60. ,,Ik hoop dat de supermarktmedewerkers hoger scoren dan mijn 60 punten”, lacht hij. 

Zelf het spel ook spelen? Dat kan op deze site.

Volledig scherm
Dit meisje is 19 jaar oud en moet dus om ID worden gevraagd. © CBL
Volledig scherm
Deze man is 24 jaar en moet naar legitimatie worden gevraagd. © CBL
Volledig scherm
Deze man is 25 jaar, ID vragen is niet meer nodig... © CBL