Volledig scherm
Ryanair op Eindhoven Airport. © ANP

Piloten dagen Ryanair over sluiting basis in Eindhoven

Zeventien piloten hebben een kort geding aangespannen tegen Ryanair vanwege de beslissing om de basis van de luchtvaartmaatschappij op Eindhoven Airport volgende maand te sluiten. 

Ze willen dat de rechter hun overplaatsing naar het buitenland verbiedt, aldus hun advocaat. De rechtbank in Den Bosch laat weten dat het kort geding donderdag om 9.30 uur dient.

Ryanair maakte onlangs bekend dat de vier vliegtuigen die op Eindhoven Airport zijn gestationeerd, worden weggehaald. De vluchten van en naar Eindhoven worden vanaf 6 november vanuit het buitenland uitgevoerd. De beslissing heeft de woede gewekt bij zowel de piloten als het cabinepersoneel. Ook acties en stakingen dreigen.

Dicht

Begin deze maand meldde de luchtvaartmaatschappij dat de basis op luchthaven Eindhoven dicht gaat. Dat betekent dat 40 piloten en 98 cabinemedewerkers vanaf een andere basis moeten gaan werken. De aankondiging volgde op stakingen van personeel.

FNV stelt dat de sluiting van Eindhoven haaks staat op de groeiplannen van de budgetaanbieder. ,,Bovendien toont Ryanair niet aan wat het nut en de noodzaak is om juist de basis in Eindhoven te sluiten", aldus een woordvoerder.

Ryanair: we hebben alternatief geboden

Een woordvoerder van Ryanair stelt dat de piloten het aanbod hebben gekregen om op een andere plek te werken voor de luchtvaartmaatschappij. ,,Als ze ervoor kiezen niet over te gaan, respecteren we dat. Maar er zullen geen banen zijn in Eindhoven.''