Politiek verheugd over intrekken salarisvoorstel voor ING-topman
VIDEOING trekt de omstreden salarisverhoging van topman Ralph Hamers in. Toen bekend werd dat Hamers, bovenop zijn jaarsalaris van 1,9 miljoen, nog eens 50 procent meer zou gaan verdienen, brak een storm van protest uit. De Tweede Kamer is blij met het ING-besluit, maar wil bankiers nog steeds aan de tand voelen over al te hoge salarissen en bonussen.
Topman Hamers wordt volgens de bank, in vergelijking met wat banktopmannen verdienen in het buitenland, al jaren onderbetaald. De forse verhoging zou daarom gerechtvaardigd zijn.
De raad van commissarissen van de bank wilde zijn totale beloning met de helft verhogen naar 3 miljoen euro, maar ziet daar van af onder druk van de felle reacties die dat voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij.
'Schandelijk'
Vrijwel de gehele Tweede Kamer wilde dat ING tekst en uitleg kwam geven en steunde het voorstel van GroenLinks en D66 om president-commissaris van ING, Jeroen van der Veer, te laten opdraven.
De voorgenomen salarisverhoging van Hamers werd omschreven als 'bizar besluit', 'schandelijk' en 'arrogant, onwenselijk en maatschappelijk onbeschoft'. Ook minister Hoekstra van Financiën gaf aan 'not amused' te zijn.
Onderschat
ING wilde het salaris van Hamers vanaf 2018 jaarlijks aanvullen met extra aandelen van de bank. Die constructie zou niet vallen onder de Nederlandse bonusrestricties voor financiële instellingen, omdat er geen prestatiedoelen aan gekoppeld zijn.
,,Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat'', liet president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring weten. ,,Wij als raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor dit voorstel en betreuren de commotie die het heeft veroorzaakt.''
Schade voorkomen
Door het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering hoopt ING een langdurige discussie, die de bank mogelijk schade kan berokkenen, te voorkomen. De raad van commissarissen gaat terug naar de tekentafel om tot een nieuw beloningsbeleid te komen, waarmee het bestuurders toch een concurrerend salaris kan bieden.
Voor Hamers betekent een en ander dat hij het dit jaar met een bescheiden loonsverhoging moet doen. Het huidige beloningsbeleid biedt ruimte voor een stijging van 2,2 procent, liet een woordvoerder desgevraagd weten. Een nieuw voorstel waarmee zijn beloning verder kan worden opgekrikt, wordt op zijn vroegst volgend jaar behandeld op de aandeelhoudersvergadering, zei hij.
'Overwinning'
De Kamer zegt vast te houden aan strengere regelgeving voor beloningen in de financiële sector, ook al heeft ING afgezien van de omstreden loonverhoging van 50 procent voor topman Ralph Hamers. Dit soort 'exorbitante verrijkingen' moeten in de toekomst worden voorkomen, vindt een groot deel van de Kamer.
Politieke partijen in de Tweede Kamer reageren blij dat ING afziet van Hamers' loonsverhoging. GroenLinks-leider Jesse Klaver, die werkt aan een wet om zulke loonsverhogingen voor bankiers te dwarsbomen, spreekt van een ,,belangrijke overwinning''.
Regeringspartijen CDA en D66 zijn ook tevreden dat ING zich heeft bedacht. ,,En terecht!'' reageert D66-Kamerlid Steven van Weyenberg op Twitter. ,,Druk van klanten, Kamer en regering werkt.''
Zijn CDA-collega Erik Ronnes: ,,Gelukkig trekt ING de bizarre loonsverhoging in. De vraag blijft wel hoe het zover heeft kunnen komen.'' Ronnes maakt uit de affaire op dat 'de kloof tussen bankentop en maatschappij nog levensgroot' is. Hij waarschuwt dat het 'laatste woord hierover nog niet gezegd' is.
,,Dit is de enige juiste uitkomst van deze discussie'', reageert minister Wopke Hoekstra op het besluit van ING. ,,Het is een verstandig besluit'', zei hij desgevraagd in Brussel. Gisteren zei Hoekstra dat hij los van de spoedwet die GroenLinks-leider Jesse Klaver voorbereidt, zoekt naar wettelijke of andere maatregelen om situaties als deze te voorkomen.
Voor SP-Kamerlid Renske Leijten is de kous nog niet af. ,,OKé, verhoging van de baan! Stap 1 is gewonnen. Nu door met échte mogelijkheden om in te grijpen bij bizarre beloningsvoorstellen'', reageert ze op Twitter.
Verziekte bonuscultuur
Ook de PvdA wil ,,doorgaan met strengere wetgeving, hogere buffers en het scheiden van nuts- en zakenbankieren. ING toont aan dat we niet moeten verslappen in de strenge aanpak van de financiële sector. Anders komt de verziekte bonuscultuur weer terug die tot de financiële crisis heeft geleid.''
Premier Mark Rutte vindt het goed dat ING afziet van de forse loonsverhoging. Rutte noemde Hamers' loonsverhoging vrijdag buitensporig. Hij zei toen ook dat overheidsmaatregelen tegen riante bankiersbeloningen onverstandig zijn. Die zouden het bankiers juist te makkelijk maken, omdat zij dan minder naar hun eigen geweten zouden luisteren en juist de grens van het toegestane zouden opzoeken.
Verheugd
Voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt het begrijpelijk en verstandig. ,,Een goede relatie met samenleving is essentieel voor het versterken van wederzijds vertrouwen.''
De FNV is bijzonder verheugd dat de salarisverhoging van Hamers niet doorgaat. ,,Het is een verstandig besluit dat de raad van commissarissen uiteindelijk kiest voor ING en niet voor de bankrekening van Hamer'', aldus vakbondsbestuurder Gerard van Hees.
Van Hees zegt dat hij er respect voor heeft dat de commissarissen naar de maatschappij luisteren en hun fouten durven in te zien. ,,Dat schept vertrouwen voor de bankensector.''
Om te voorkomen dat commissarissen in de toekomst toch weer een dergelijke fout maken, wil FNV met de banken en verzekeraars afspraken maken over de topinkomens.
Kijk hier waarom de Vereniging Groengrijs uit Amsterdam een donatie van ING heeft teruggegeven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Aantal mensen groeit bijna niet meer: we gaan mogelijk de 9 miljard niet halen
In tegenstelling tot wat we lange tijd dachten, komt er binnen 25 jaar mogelijk al een einde aan de groei van de wereldbevolking. Dat komt doordat mensen steeds welvarender worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Als deze voorspelling uitkomt, mogen we als mensheid erg blij zijn, vindt demografie-professor Leo van Wissen. -
Mogelijke doorstart voor Scotch & Soda: verschillende gegadigden voor ‘internationaal’ merk
Buitenlandse avonturen en stijgende kosten lijken kledingbedrijf Scotch & Soda fataal geworden. Maar een tweede leven lonkt alweer. Verschillende gegadigden hebben zich al gemeld voor een doorstart. -
PREMIUM
Volksbank wil ‘bankieren met de menselijke maat’
Het is een drukte van belang in de Regiobank in het Zuid Hollandse Moordrecht. Klanten lopen binnen voor bankzaken, advies of een kort praatje. -
‘Grootste deel webshops is gestopt met accepteren Bitcoin als betaalmiddel’
Bitcoin als betaalmiddel is lang niet meer zo groot als vroeger. Van alle webwinkels in ons land die de munt accepteerden is de meerderheid daarvan er weer mee gestopt, zo blijkt uit onderzoek van BNR.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
DNB-president Klaas Knot: Meer renteverhogingen op komst
De inflatie bestrijden blijft de belangrijkste opdracht voor De Nederlandsche Bank. Dat betekent meer renteverhogingen, waarschuwt bankpresident Klaas Knot.