Ralph Hamers weg bij Zwitserse bank UBS ‘in belang van het land’
Met videoDe Nederlandse topman van de Zwitserse bank UBS, Ralph Hamers, legt zijn functie neer met ingang van 5 april. Hij wordt opgevolgd door zijn Zwitserse voorganger. De Union Bank of Switzerland nam tien dagen geleden de geplaagde branchegenoot Credit Suisse over.
Hamers wordt opgevolgd door zijn voorganger Sergio Ermotti, die hij zal begeleiden gedurende een overgangsperiode. De Nederlander was voorheen topman bij ING.
‘De raad van bestuur heeft dit besluit genomen in het licht van de nieuwe uitdagingen en prioriteiten waarmee UBS na de aankondiging van de overname wordt geconfronteerd’, meldt de bank in een verklaring. De huidige algemeen-directeur Ralph Hamers heeft er volgens haar mee ingestemd af te treden ‘in het belang van de nieuwe combinatie, de Zwitserse financiële sector en het land’. Hamers blijft nog een tijd aan als adviseur, totdat de overname van Credit Suisse geheel is afgerond.
Colm Kelleher, de voorzitter van de raad van commissarissen van UBS, is ‘dankbaar voor de bereidheid’ van Hamers om terug te treden. Volgens Kelleher is Ermotti ‘geschikter’ is om de fusie tussen UBS en het geplaagde Credit Suisse verder uit te werken. Volgens Kelleher moet niet worden onderschat hoeveel werk er nog nodig is. Hij belde daarom afgelopen maandag met Ermotti om mogelijkheden te bespreken. Dat Ermotti een Zwitser is ‘helpt’ daarbij, stelt Kelleher. Maar hij benadrukt: ,,Dit is geen Zwitserse oplossing, maar een wereldwijde oplossing. De overgrote meerderheid van de activiteiten van UBS bevinden zich namelijk buiten Zwitserland.”
Overname beklonken
De overname van Credit Suisse door UBS werd in het weekend van 19 maart beklonken. Credit Suisse was in de problemen gekomen door een reeks schandalen en door berichten over steeds meer klanten die hun geld bij de bank weghaalden. De financiële markten waren toch al gespannen door het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank.
Beloning
De uit het Limburgse Simpelveld afkomstige Hamers stond sinds 1 november 2020 aan het roer van de grootste bank van Zwitserland. In zijn eerste vier maanden bij de UBS kreeg hij een beloning van 4,2 miljoen Zwitserse Frank, omgerekend circa 3,8 miljoen euro. Dat was fors meer dan wat hij jaarlijks verdiende als topman bij ING. Die beloning bedroeg circa 2 miljoen euro in 2019.
Een jaar eerder was er flink wat ophef toen bekend werd dat de raad van commissarissen van ING de beloning van Hamers wilde verhogen naar zo’n drie miljoen euro. Met die maatregel moest het salaris van Hamers concurrerend en marktconform worden gehouden. Na felle reacties in de samenleving en de politiek besloot de bank van het plan af te zien.
Witwasaffaire
Het gerechtshof in Den Haag maakte eind 2020 bekend de oud-ING-topman strafrechtelijk te vervolgen voor de witwasaffaire bij de Nederlandse bank. ING kreeg in september 2018 een boete van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen, waarbij het Openbaar Ministerie aangaf geen grond te zien voor vervolging van individuele ING-medewerkers. Verschillende partijen, waaronder financieel activist Pieter Lakeman met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), wilden dat Hamers voor de kwestie alsnog zou worden vervolgd.
UBS zei in een reactie dat Hamers het volledige vertrouwen genoot en had kennisgenomen van de berichten rond de strafvervolging. De Nederlandse topman zei begin 2021 bij de presentatie van de resultaten van UBS over 2020 ‘volledig mee te werken’ met het antiwitwasonderzoek en ‘veel vertrouwen’ te hebben in een goede afloop. Hij handelde naar eigen zeggen ‘naar eer en geweten’ in de affaire bij de ING. Die betaalde het Openbaar Ministerie uiteindelijk de geëiste 775 miljoen euro.
Trots
Hamers werkte 29 jaar bij ING en was sinds 2013 topman bij de bank. ‘De afgelopen zes jaar heeft Hamers ING getransformeerd in een digitale bank’, schreef de bank begin 2020 bij de bevestiging van het nieuws over zijn vertrek naar de UBS.
‘Ik ben trots op wat ik heb bereikt in de afgelopen zes jaar’, aldus Hamers in de verklaring. ‘We hebben de reorganisatie afgerond en de Nederlandse overheid volledig afbetaald. Ons klantenbestand is met 20 procent gegroeid. Ik ben ervan overtuigd dat we de stappen hebben genomen om ING voor te bereiden op een digitale en mobiele toekomst.’
Bekijk onze economievideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
Meer stakingen in 2022, maar minder stakers
Afgelopen jaar werd in Nederland 33 keer gestaakt, de helft meer dan 2021. Maar de meeste stakingen waren van korte duur. -
Horeca stuk duurder, maar doet nog altijd goede zaken: de vraag is hoe lang dat zo blijft
Consumenten blijven de horeca ondanks de stijgende prijzen trouw. Maar hoe lang nog? De ING voorspelt een ommekeer. -
Consumentenbond: basisboodschappen in half jaar 15 procent duurder
De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar tijd met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?
-
Ondernemers: Nu nog prijsstijging, later dit jaar wel stabilisatie of zelfs daling
-
-
-
Recessie dreigt in Europa, maar Nederlandse economie is ‘niet kapot te krijgen’
De Nederlandse economie is opmerkelijk robuust. De groei valt weliswaar flink terug, maar van een recessie is geen sprake. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?