Rechter steekt stokje voor sluiting filialen Hudson's Bay in Amsterdam en Breda
Hudson’s Bay, dat in september aankondigde de Nederlandse vestigingen eind dit jaar te sluiten, moet de filialen in Amsterdam en Breda langer openhouden. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vanmiddag besloten in een kort geding, aangespannen door de verhuurder van de panden.
De warenhuisketen had eerder langjarige huurovereenkomsten afgesloten, en kan daar nu niet zomaar onderuit. Het filiaal in Breda moet in ieder geval tot 31 augustus 2022 openblijven, de winkel in Amsterdam zelfs nog een jaar langer.
De Nederlandse tak van het Canadese Hudson’s Bay vroeg gisteren uitstel van betaling aan, nadat half september al bekend werd gemaakt dat de keten uit Nederland vertrekt. Het bedrijf zegt door een uitspraak van de rechter en daarop volgende dwangsommen niet meer goed aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.
Het hof rekent Hudson’s Bay aan dat zij geen overleg met haar verhuurder heeft gevoerd, terwijl daarop in een eerder vonnis uit mei 2019 al door de kantonrechter was aangedrongen. Het warenhuis heeft hiervoor geen goede verklaring gegeven, oordeelt de rechter.
Volgens het gerechtshof hebben - naar de verhuurder - ook de andere winkeliers er baat bij dat de winkels open blijven. Zo zou de toeloop in de winkelcentra gehandhaafd kunnen worden. De verhuurder van de vestigingen was om de aangekondigde sluiting van de winkels eerst naar de kortgedingrechter gestapt. Die stelde begin deze maand al dat Hudson’s Bay de huur niet zomaar kon opzeggen. Hudson’s Bay is vervolgens in beroep gegaan bij het hof.
V&D
Hudson’s Bay heeft vijftien winkels in Nederland en circa 1400 mensen in dienst. De keten dacht de plek van het failliete V&D in het Nederlandse winkellandschap te kunnen overnemen, maar dat is mislukt. Na het omvallen van V&D werden in de zomer van 2017 de eerste filialen geopend.
De warenhuisketen had aanvankelijk het plan om twintig winkels te openen, maar toen de geluiden over lage bezoekersaantallen en rode cijfers al flink de ronde deden, werd dat aantal teruggeschroefd en verkondigde het bedrijf zich te willen ‘concentreren op de vijftien steden’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Warenhuisketen Hudson's Bay vraagt uitstel van betaling aan
Hudson's Bay Nederland heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat maakte de winkelketen vanavond bekend. -
PREMIUMColumn
Het abstracte nieuws over de stikstofmaatregelen kreeg met boer Jos een gezicht: ‘De koek is op’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Brussel wil snel de stroomprijs omlaag: ‘Miljoenen mensen kunnen energierekening niet betalen’
De stroomprijs in heel Europa moet dringend omlaag. Brussel komt later deze zomer met voorstellen en hoopt dat de Europese leiders er in oktober een besluit over nemen.
-
Waarom we achteraf allemaal al wisten dat Hudson’s Bay het niet zou redden
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: Hudson's Bay en de hindsight bias. -
Kabinet mocht PostNL en Sandd geen vergunning geven
De fusie van PostNL en Sandd had niet goedgekeurd mogen worden door het kabinet. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) die daarmee een eerder vonnis van de rechter in Rotterdam bevestigt. Wat de concrete consequenties zijn van de uitspraak, is nog niet meteen duidelijk. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.