Reissector sterk in de lift dankzij 65-plussers
De reissector doet goede zaken: er worden meer reizen geboekt en er wordt méér geld aan uitgegeven. Die groei komt voor een belangrijk deel op het conto van de 65-plussers.
Wie denkt dat gepensioneerden vooral van bootvakanties houden en liefst overwinteren aan de Spaanse costa’s, moet nodig zijn beeld bijstellen. Volgens een onderzoek van ABN Amro zijn de senioren reislustig en komen ze graag op nieuwe plekken.
Vier op de tien 65-plussers heeft een bucketlist waarop vooral stedentrips hoog genoteerd staan. Een andere populaire vakantievorm van de senioren is het zogeheten 'multi-generatiereizen', oftewel: op reis gaan met kinderen en kleinkinderen.
,,De huidige 65-plussers zijn welvarender, vitaler en mobieler dan ooit en daarom zijn ze een zeer interessante groeidoelgroep voor de reissector”, schrijft het Economisch Bureau van ABN Amro in het nieuwste onderzoek Vijftig tinten grijs op reis.
Dat gepensioneerden dol zijn op vakanties, bevestigen de cijfers in dat onderzoek: de afgelopen vijf jaar groeide het aantal vakanties onder deze doelgroep met 13 procent. Ook laten de senioren hun geld graag rollen tijdens die vakanties. Tijdens korte trips geven ze ruim een kwart meer uit dan de jongere vakantiegangers.
Half miljard
Van de reislustige gepensioneerden profiteert de reissector flink, aldus het ABN-rapport. De omzet van de reisindustrie steeg tot en met het derde kwartaal 2017 met liefst 13,3 procent. Ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten goed. Er zijn ruim 8 procent méér reizen geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral door senioren, zo blijkt.
Voor reisondernemingen ziet de toekomst er al met al zonnig uit: de verwachting van ABN is dat de bestedingen van 65-plussers aan vakanties de komende vijf jaar met een half miljard euro zullen stijgen. Dat is een stijging van bijna 100 miljoen euro per jaar. Toch is waakzaamheid geboden, waarschuwt ABN Amro. Nu al boekt 22 procent van de gepensioneerden zijn reis online en de verwachting is dat steeds meer gepensioneerden dat zullen doen.
,,Er is concurrentie van private vakantiehuizen en van bestemmingen die direct worden geboekt. Daarnaast laten partijen als Google en Airbnb zich gelden. Door gericht te investeren in nieuwe bestemmingen, mobiliteit en communicatie vergroten reisagenten hun toegang tot een interessante doelgroep.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In Frankrijk staan telefoons bij campings en hotels roodgloeiend: ‘Aantal reserveringen stijgt enorm’
Het was twee jaar crisis voor ’s werelds populairste vakantiebestemming. Maar Frankrijk blijft Frankrijk: een toeristenmagneet. Parijse hotels zitten vol, de reserveringen bij campings stromen binnen. -
PREMIUM
Lockdown in Shanghai legt zware druk op aanvoerketens in China en daarbuiten
De lockdown van Shanghai, China’s financiële hart en de grootste haven van het land, en de dreigende lockdown in hoofdstad Peking vergroten de al bestaande logistieke problemen. Vooral in China, maar ook daarbuiten, kan dit tot langere levertijden leiden voor het transport van spullen. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
-
Shell boekt fors meer winst door stijging energieprijzen
Olie- en gasconcern Shell heeft in het eerste kwartaal opnieuw flink meer winst geboekt door de sterk gestegen energieprijzen. Het bedrijf dat nu op papier volledig Brits is, boekte in de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst van 7,1 miljard dollar, omgerekend zo’n 6,7 miljard euro. -
met video
Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Philips zet nog 165 miljoen opzij voor gebreken apneu-apparaten
Medisch technologiebedrijf Philips heeft opnieuw geld opzijgezet voor de terugroepactie rond apneu-apparaten. Het gaat om nog eens 165 miljoen euro, omdat er meer apparaten in aanmerking blijken te komen voor herstel, meldt het bedrijf bij zijn resultaten over het eerste kwartaal. Ook zijn de kosten voor reparaties gestegen. Alles bij elkaar heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie.