Archiefbeeld ter illustratie.
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © ANP

Rekenrente niet meer heilig in pensioengesprekken

In de lopende pensioenonderhandelingen wordt gekeken naar de mogelijkheid om de rekenrente in de toekomst te laten vallen. In ruil daarvoor zou de zogenoemde pensioenaanspraak, die inhoudt dat mensen een bepaald bedrag als uitkering in het verschiet wordt gesteld, verdwijnen.

Het ministerie van Sociale Zaken bevestigt na berichtgeving in De Telegraaf dat er een ‘technische verkenning’ plaatsvindt. Daarin spelen de ‘pensioenaanspraken en rekenrente inderdaad geen rol’. In een systeem zonder pensioenaanspraak en zonder rekenrente, zou alleen de hoogte van de in te leggen premie vaststaan.

De rekenrente bepaalt hoeveel geld pensioenfondsen in kas moeten hebben om in de toekomst hun toezeggingen na te kunnen komen.  Veel pensioenfondsen hebben volgens de bestaande rekenregels (op papier) te weinig geld in kas om pensioenbeloften vandaag én over zestig jaar na te komen. Hun zogeheten dekkingsgraad – waarin vermogen wordt afgezet tegen (toekomstige) verplichtingen - is te laag. Een van de grote boosdoeners is de aanhoudend lage rente. 

Door die lage rentestand konden de afgelopen jaren pensioenen vaak niet geïndexeerd worden. Door geen toezeggingen meer te doen over de toekomstige uitkering, zou de rekenrente niet meer nodig zijn. 

Een ouder paar.
Volledig scherm
Een ouder paar. © ANP XTRA
  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?