Rijke Nederlanders stappen uit beleggingen in olie en gas: Dit is een duidelijk signaal
22 rijke Nederlanders trekken hun investeringen in olie, gas en kolen terug. Hun investeringen vertegenwoordigen een waarde van zo’n 200 miljoen euro. Met hun stap willen ze een duidelijk signaal afgeven richting de fossiele industrie.
,,Het is tijd dat wij investeerders ons uitspreken. Waar wij ons normaliter stil houden is het nu tijd om naar voren te stappen’’, licht de 72-jarige Frank van Beuningen toe. Van Beuningen is een van die vermogende mensen, oprichter van duurzaamheidsnetwerk PYMWYMIC (Put Your Money Where Your Meaning is Community) én een telg uit een zeer welgestelde ondernemersfamilie.
Zijn overgrootvader was samen met een andere steenrijke familie, die van Fentener van Vlissingen, betrokken bij de oprichting van de Steenkolen Handels-Vereeniging (SHV) in 1896. De families verdienden er een fortuin aan. Van Beuningen kiest duidelijk een andere koers: hij is al ruim twintig jaar een warm pleitbezorger van een duurzame wereld.
,,Stop met gebruiken van je kapitaal om een klimaatcrisis te financieren’’, is steevast zijn boodschap. Met die boodschap heeft hij nu 21 andere rijke Nederlanders zover weten te krijgen dat ze hun geld aanwenden voor een schonere wereld.
Belofte
In een verklaring beloven de rijke Nederlanders binnen nu en drie tot vijf jaar hun privé-investeringen weg te halen uit de fossiele industrie. Wie nog meer tot de groep van betrokken aandeelhouders behoort, wil de organisatie niet kwijt. Wel is duidelijk dat die rijken hun geld zullen steken in duurzame initiatieven, zoals schone energie.
Daarmee sluiten de Nederlanders zich aan de wereldwijde DivestInvest-beweging. Deze bestaat uit de Rockefeller Brothers Fund, een groot aantal religieuze instellingen, het pensioenfonds van New York en andere steden en een breed scala aan universiteiten, waaronder de London School of Economics. Sinds de beweging in 2012 het daglicht zag, is er al een bedrag van 8 miljard dollar uit de de fossiele industrie teruggetrokken.
Van Beuningen ziet deze stap om uit te stoppen met beleggen in gas, kolen en olie als een duidelijk signaal naar de ‘oude’ fossiele wereld. In een interview met het FD zegt hij: ,,Vergeet niet dat dit ook een signaal is naar de financiële sector, als vermogende mensen niet meer in fossiel willen beleggen.’’ En: ,,Ik denk bovendien dat het op de langere termijn ook in financiële zin verstandig is om uit fossiel te stappen. Er zit geen toekomst in olie en gas, dat is mijn overtuiging.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUMColumn
Op een recessie heb je geen grip, maar je kunt je er wel tegen wapenen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Dode en ernstig letsel door haperende Philips beademingsapparaten; concern verder in het nauw
Door nieuwe problemen met beademingsapparatuur van Philips is een dode gevallen en hebben vier patiënten ernstig letsel opgelopen. De machine die hen in het ziekenhuis van zuurstof moest voorzien, viel plotseling uit. Het toch al flink gebutste imago van het medisch concern door de slaapapneu-kwestie krijgt een nieuwe dreun. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?
-
PREMIUM
Dit jaar geen wuppies of juichcape bij WK? ‘Er komt zeker Oranjespul, maar zonder verwijzing naar Qatar’
Supermarkt Lidl zal geen Oranjeacties gaan doen rond het WK Voetbal in Qatar, Grolsch laat het kampioenschap eveneens links liggen vanwege de deplorabele mensenrechtensituatie in de Golfstaat. Krijgen we een WK zonder Oranjemeuk? Experts zijn verdeeld. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Keerzijde papieren rietjes: stukjes laten los en belanden in keel, 400 meldingen
Stukjes van papieren rietjes blijken regelmatig los te laten en bij kinderen in hun keel te komen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft daar de laatste tijd ruim vierhonderd meldingen over binnengekregen. In bijna alle gevallen werd een drinkpakje langzaam leeggedronken. Als iemand langdurig sabbelt op een papieren rietje, kunnen delen week worden en loslaten. Volgens de toezichthouder speelt dit risico vooral onder kinderen en mensen met een beperking.