Volledig scherm
© AFP

Rusland moet toch miljardenvergoeding betalen in Yukos-zaak

Rusland moet van het gerechtshof in Den Haag toch 50 miljard dollar vergoeding betalen aan enkele aandeelhouders van het voormalige olieconcern Yukos. Eerder kregen de gedupeerde aandeelhouders al gelijk in een zogenoemd arbitragevonnis, maar dat oordeel werd later vernietigd door de rechtbank in Den Haag. Het hof vindt dat de uitspraak van de rechtbank niet juist is, waardoor de arbitrale uitspraak weer van kracht is.

De zaak draait om het faillissement van Yukos van Kremlin-criticus Michail Chodorkovski. De Russische overheid verklaarde het oliebedrijf in 2006 failliet nadat de staat eerder torenhoge belastingaanslagen op had gelegd. Volgens het gerechtshof waren die onwettig en stuurde Rusland doelbewust aan op het bankroet.

Volgens Yukos was er sprake van een ‘politiek gemotiveerde aanval’ op Chodorkovski, een criticaster van de Russische president Vladimir Poetin. Het merendeel van de bezittingen van het bedrijf werden verkocht aan het Russische staatsolieconcern Rosneft. Ook het Nederlandse dochteronderdeel Yukos Finance, waar de buitenlandse bezittingen ter waarde van honderden miljoenen euro’s onder vallen, werd verkocht aan een Russisch bedrijf. De voormalige aandeelhouders bleven met lege handen achter.

Veroordeling

Chodorkovski werd, na een veroordeling voor fraude en belastingontduiking, van 2005 tot eind 2013 opgesloten in een Siberisch strafkamp. Critici meenden dat zijn veroordeling een straf was voor zijn politieke ambities en zijn kritiek op president Vladimir Poetin en het Kremlin. 

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”