Schiphol legt zich neer bij krimp van het aantal vluchten, zolang die tijdelijk is
Na decennia van uitsluitend groei legt Schiphol zich neer bij een krimp van het aantal vluchten. De luchthaven zal zich niet verzetten tegen de plannen van het kabinet om het maximum aantal starts en landingen eind dit jaar terug te brengen naar circa 460.000.
Daarmee breekt de luchthaven niet alleen met het decennialang aanjagen van groei, maar ook met het verzet van de luchtvaartsector tegen de krimpplannen van het kabinet.
Volgens Schiphol is een daling van het aantal vluchten pijnlijk voor de luchtvaartmaatschappijen, maar aanvaardbaar voor de luchthaven. Ook omdat zowel in politiek als samenleving de houding tegenover luchtvaart en de bijbehorende milieu- en geluidsoverlast is omgeslagen.
De luchthaven bevindt zich naar eigen zeggen al jaren in een niemandsland op het gebied van regelgeving en vergunningen. Zo ontbreekt nog altijd een natuurvergunning en zijn regels over het gebruik van de zes start- en landingsbanen op de luchthaven inclusief de bijbehorende vliegroutes, nimmer wettelijk vastgelegd. Hetzelfde geldt voor de huidige grens van 500.000 vluchten per jaar.
Ongestraft grenzen overschrijden
Daardoor kan het vliegverkeer telkens nagenoeg ongestraft geluidsgrenzen overschrijden. Dat werd eind 2021 al geconstateerd door luchtvaartinspectie ILT en leidde in juni vorig jaar tot het besluit van luchtvaartminister Mark Harbers (infrastructuur en waterstaat) om het aantal vluchten op Schiphol 12 procent terug te brengen.
Omdat het vliegveld met dat besluit weer onder regels komt te vallen die vóór 2015 golden, zou het in principe mogelijk zijn het aantal vluchten te krimpen tot 400.000 per jaar. Dat risico wil Schiphol niet lopen door zich tegen mildere afname te verzetten.
De luchthaven stelt wel voorwaarden aan haar capitulatie. Het terugdringen van het aantal vluchten is volgens het luchthavenbedrijf geen einddoel maar een noodzakelijke tussenstap die alleen geldt om het kabinet in staat te stellen zo snel mogelijk harde grenzen vast te stellen die omwonenden en milieu beschermen.
Volgens Schiphol is de grens van 460.000 vluchten (waarvan 32.000 's nachts) het nieuwe nulpunt en moet in de toekomst onder voorwaarden weer groei mogelijk zijn. Ook moet het kabinet duidelijk van tevoren aangeven op welke termijn nieuwe wettelijke regels voor de luchtvaart worden vastgelegd, zodat er voldoende perspectief voor luchtvaartmaatschappijen blijft om te investeren in de nieuwste generatie vliegtuigen, die minder lawaaiig en vervuilend zijn dan de huidige vloot.
Tekst gaat door onder de foto
Vier tot vijf jaar
Eerder gaf Harbers aan binnen vier tot vijf jaar met zulke nieuwe regels te kunnen komen, of zoveel sneller als mogelijk is. In dat geval zouden er meer vluchten uitgevoerd kunnen worden als maatschappijen de nieuwste toestellen gebruiken.
Met haar standpunt stuurt de luchthaven aan op een conflict met de luchtvaartmaatschappijen die fel tegen krimp zijn. Volgens hen heeft het aanjagen van investeringen in nieuwe vliegtuigen veel meer effect op geluidhinder en milieu-uitstoot.
,,Als we onze voorgenomen vlootinvestering kunnen uitvoeren, bereiken we de geluids- en uitstootbeperking sneller,” aldus KLM-ceo Marjan Rintel. ,,Wij pleiten voor positieve prikkels door overheden zodat we kunnen bijdragen aan milieudoelen.”
Tekst gaat door onder de foto
Grote impact op KLM
KLM deelt de Schiphol-eis dat vastgelegd moet worden hoe lang het duurt voor er nieuw luchtvaartbeleid klaar ligt. ,,Wij willen zo snel mogelijk weer terug naar de huidige capaciteit van 500.000 vluchten,” aldus Rintel. ,,Zonder uitzicht op een nieuw stelsel voor Schiphol, kan dat zomaar een paar jaar duren. Daar maken we ons enorm zorgen over. Dan is de impact op KLM enorm groot. Dan gaan er zomaar zeker 30 bestemmingen af.” Moederbedrijf Air France-KLM liet eerder doorschemeren desnoods naar de rechter te stappen.
Harbers heeft zijn krimpplannen al moeten afzwakken. Eind 2022 bleek dat de minister Europese voorschriften om ook te kijken naar alternatieven, had genegeerd. Daardoor kan het aantal vluchten eind dit jaar hoogstens krimpen tot 460.000. Harbers hoopt ondanks bezwaren van onderzoekers in november 2024 alsnog door te pakken naar 440.000, maar heeft daarvoor wel het fiat van de Europese Commissie nodig.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Afgelopen zomer was het regelmatig afzien in de lange rijen die op Schiphol ontstonden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
KLM baalt van besluit Schiphol: 5 procent minder stoelen tijdens ochtendspits in meivakantie
Schiphol beperkt het aantal reizigers op drukke ochtenden in de meivakantie met 5 procent. Dat meldt de luchthaven dinsdagavond in een persbericht. KLM laat in een reactie weten niet blij te zijn met het besluit. -
Leids bedrijf Pharming kan weer bij geld na ingrijpen Amerikaanse overheid op failliet Sillicon Valley Bank
De Amerikaanse overheid gaat rekeninghouders bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) vanaf maandag toegang geven tot al hun tegoeden. Dat geldt ook voor het Leidse biotechbedrijf Pharming, dat tientallen miljoenen bij SVB had gestald. Pharming kan ook bij zijn geld dat het had gestald bij de Britse tak van SVB.Leiden -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
Storingen inloggen met DigiD voor belastingaangifte zijn opgelost
Mensen die belastingaangifte willen doen, kunnen vrijdag zonder problemen inloggen op DigiD. Sinds woensdag kan belastingaangifte worden gedaan, maar sindsdien was het systeem regelmatig overbelast en was inloggen op DigiD soms niet mogelijk. -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen.
-
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
-
-
Vissers roepen ‘noodtoestand’ uit met brief aan koning: ‘We worden kapotgemaakt’
Een groep vissers heeft maandagochtend een ‘brandbrief’ aangeboden aan koning Willem-Alexander. Voor de poort van Paleis Noordeinde in Den Haag stonden zo’n twintig vissers namens een breder initiatief om hun ongenoegen duidelijk te maken over de ‘noodtoestand’ in de sector. Ze zeggen onder meer dat de vele regels vanuit de overheid ‘direct tegen de grondwet ingaan’. -
3
Heineken geeft toe dat het nog in Rusland actief is: ‘We hadden duidelijker moeten zijn’
Heineken erkent nu toch dat het afgelopen jaar met toestemming van het Nederlandse hoofdkantoor nieuwe producten heeft gelanceerd in Rusland. In een nieuw persbericht biedt het excuses aan voor de eerdere communicatie. Het bierbedrijf zei in februari dat de Russische tak sinds maart vorig jaar volledig zelfstandig opereert, maar dat bleek niet waar.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer