Schiphol verwacht dit jaar 400 miljoen euro verlies
updateSchiphol raakt in financiële problemen. De luchthaven verwacht dit jaar een verlies van tenminste 400 miljoen euro en stopt niet-noodzakelijke investeringen.
De luchthaven, die vorig jaar 326 miljoen winst maakte, gooide vanochtend haar financiële vooruitzichten en verwachte winstvoorspelling voor 2020 in de prullenbak. Schiphol rekent erop dat in het minst slechte geval het vliegverkeer zich pas half juni begint te herstellen. In dat geval duikt het passagiersaantal, vorig jaar 71,7 miljoen, 26 procent omlaag.
Schiphol sluit niet uit dat herstel nog veel langer op zich laat wachten en de gevolgen, zowel organisatorisch als financieel, veel groter zullen zijn. Dat heeft ook gevolgen voor de winstdeling die het Rijk en de gemeente Amsterdam vorig jaar ontvingen (respectievelijk 120 en 30 miljoen), maar waar ze dit jaar naar kunnen fluiten.
Momenteel wordt door het luchthavenbedrijf gekeken naar de miljoeneninvesteringen die de luchthaven voor de komende jaren van voorgenomen groei had gepland. ,,Er wordt nu onderzoek gedaan naar de projecten”, zegt een woordvoerder. ,,Sommige kunnen sneller worden uitgevoerd, doordat er minder mensen zijn, maar andere projecten zullen worden uitgesteld of niet meer uitgevoerd.”
Kosten
Vorig jaar investeerde Schiphol 860 miljoen euro in allerlei werkzaamheden. Het vliegveld, dat momenteel een nieuwe A-pier en bijbehorende terminal bouwt, plant onder meer een grootschalige renovatie van het NS-station en bovengelegen ov-knooppunt, dat een half miljard euro zal kosten. Ook werkt het vliegveld, met onder meer de gemeente Amsterdam, aan plannen voor financiering van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn.
Projecten die wel kunnen doorgaan, zijn vooral de werkzaamheden aan taxibanen en platforms die in het kader van de veiligheidsadviezen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid worden gedaan, evenals onderhoud van startbanen en terminals. Sinds dit weekend is een groot deel van de luchthaven op slot en worden de resterende vluchten vanaf twee van de acht pieren uitgevoerd. Verder blokkeert Schiphol nu een van de landingsbanen, de Aalsmeerbaan, door er vliegtuigen te parkeren.
Daarnaast doet het luchthavenbedrijf een beroep op overheidsmaatregelen waardoor het zijn betaling kan uitstellen en personeelskosten kan compenseren.
Easyjet
De luchtvaartsector zakt steeds dieper weg in de problemen. Vanaf vandaag houdt ook Easyjet, de op een na grootste maatschappij van Europa, alle toestellen aan de grond. EasyJet geeft vanwege de grote onzekerheid nog geen datum voor wanneer de vluchten weer herstart kunnen worden. De prijsvechter zegt wel de situatie ‘continu’ te beoordelen op basis van reisbeperkingen en de passagiersvraag. Ryanair (de grootste) besloot eerder al ruim 90 procent van de vloot aan de grond te houden.
Vandaag kwam ook luchtvaartmaatschappij Transavia met de aankondiging dat het toestellen langer aan de grond houdt. De prijsvechter voert tot en met 6 mei geen enkele vlucht meer uit, tenzij het gaat om vluchten in opdracht van Buitenlandse Zaken om gestrande reizigers op te halen. Transavia zegt zo klanten zekerheid te willen bieden, gelet ook op de opgelegde beperkingen, restricties en maatregelen vanuit de Nederlandse overheid en autoriteiten in andere landen. Transavia had de vluchten tot en met 15 april al opgeschort.
Transavia, onderdeel van Air France-KLM, is qua grootte de tweede luchtvaartmaatschappij van Nederland. Normaal worden jaarlijks ruim 15 miljoen passagiers vervoerd. KLM vliegt sinds gisteren in een sterk afgeslankt zomerschema door, met een uitgekleed aantal vluchten naar nog maar 57 bestemmingen. De maatschappij nam zondag na 49 jaar in stilte definitief afscheid van haar Boeings 747 en houdt tijdelijk ook de Airbussen aan de grond.
De maatschappij ligt bovendien onder vuur van haar cabinepersoneel omdat het dagelijks blijft vliegen naar New York, een van de zwaarst getroffen coronagebieden. Volgens de vakbond voor cabinepersoneel VNC worden reizigers zowel in New York als bij aankomst op Schiphol nauwelijks gecontroleerd op besmetting. De bond wil dat de bestemming wordt toegevoegd aan de nofly-lijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Leids bedrijf Pharming heeft tientallen miljoenen op rekeningen bij failliete Silicon Valley Bank staan
Biotechbedrijf Pharming heeft in totaal 45 miljoen dollar op rekeningen bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) staan. Dat is ongeveer een kwart van alle contanten die het Leidse bedrijf heeft. Door de onzekere situatie weet Pharming niet hoeveel geld het van die 45 miljoen terugziet en wanneer. -
Kledingmerk Scotch & Soda vraagt faillissement aan: ‘Bittere pil’
Kledingmerk Scotch & Soda heeft het faillissement aangevraagd voor de activiteiten in Nederland. De keten telt op dit moment 253 vestigingen, waarvan 32 in Nederland. De winkels blijven vooralsnog open. -
PREMIUM
Consumenten moeten recht op reparatie krijgen: ‘Slechts kwart van weggegooide telefoons is echt kapot’
In de strijd tegen de weggooicultuur moeten consumenten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot product te laten repareren, vindt de Europese Commissie. ,,Je moet niet bang zijn iets uit elkaar te halen, vaak kun je het nog maken.’’ -
PREMIUMPensioenprofessor
‘Nieuw pensioenstelsel maakt einde aan geruzie over verdeling pensioenpot tussen jong en oud’
Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg. Hij is een van de architecten van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de pensioendenktank Netspar op. Die belangstelling voor de oudedagsvoorziening dankt hij aan zijn grootvader.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
2
Sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot doen pompprijzen kelderen
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.