Een voedselpakket van de Voedselbank. De Voedselbank schenkt de voedselpakketten aan mensen die beneden het bestaansminimum leven.
Volledig scherm
Een voedselpakket van de Voedselbank. De Voedselbank schenkt de voedselpakketten aan mensen die beneden het bestaansminimum leven. © ANP XTRA

SCP: Steeds minder mensen leven in armoede in Nederland

De afgelopen jaren is het aantal arme mensen in ons land afgenomen. In 2013 leefden ruim 1,2 miljoen mensen in armoede (7,6 procent), in 2017 waren dat er bijna 939.000, wat neerkomt op 5,7 procent van de bevolking. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is de afname te verklaren door de economische groei en de toegenomen werkgelegenheid.

Van armoede is in Nederland sprake als mensen niet genoeg geld hebben voor basisbehoeften, ontspanning en ‘sociale participatie’ zoals een sportabonnement. Mensen die onder het zogeheten niet-veel-maar-toereikendbudget (nvmt) zitten, leven volgens het SCP in armoede. Het budget bedraagt voor een alleenstaande per maand 1135 euro. Voor een stel zonder kinderen is dat 1555 euro en voor stellen met één kind 1850 euro. 

Kinderen tot 12 jaar en ouderen boven de 90 jaar lopen een bovengemiddeld groot risico op armoede, stelt het SCP. Volgens het planbureau leefden in 2017 ruim 272.000 kinderen in armoede, 8,1 procent van alle kinderen toen. Kinderen in een eenoudergezin met uitsluitend minderjarige kinderen en een moeder aan het hoofd waren relatief vaker arm. Dit komt doordat alleenstaande moeders relatief vaak afhankelijk zijn van een uitkering, aldus het SCP.

In Rotterdam woonden in 2017 relatief de meeste armen, gevolgd door Amsterdam en Den Haag.

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’