Volledig scherm
Een voedselpakket van de Voedselbank. De Voedselbank schenkt de voedselpakketten aan mensen die beneden het bestaansminimum leven. © ANP XTRA

SCP: Steeds minder mensen leven in armoede in Nederland

De afgelopen jaren is het aantal arme mensen in ons land afgenomen. In 2013 leefden ruim 1,2 miljoen mensen in armoede (7,6 procent), in 2017 waren dat er bijna 939.000, wat neerkomt op 5,7 procent van de bevolking. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is de afname te verklaren door de economische groei en de toegenomen werkgelegenheid.

Van armoede is in Nederland sprake als mensen niet genoeg geld hebben voor basisbehoeften, ontspanning en ‘sociale participatie’ zoals een sportabonnement. Mensen die onder het zogeheten niet-veel-maar-toereikendbudget (nvmt) zitten, leven volgens het SCP in armoede. Het budget bedraagt voor een alleenstaande per maand 1135 euro. Voor een stel zonder kinderen is dat 1555 euro en voor stellen met één kind 1850 euro. 

Kinderen tot 12 jaar en ouderen boven de 90 jaar lopen een bovengemiddeld groot risico op armoede, stelt het SCP. Volgens het planbureau leefden in 2017 ruim 272.000 kinderen in armoede, 8,1 procent van alle kinderen toen. Kinderen in een eenoudergezin met uitsluitend minderjarige kinderen en een moeder aan het hoofd waren relatief vaker arm. Dit komt doordat alleenstaande moeders relatief vaak afhankelijk zijn van een uitkering, aldus het SCP.

In Rotterdam woonden in 2017 relatief de meeste armen, gevolgd door Amsterdam en Den Haag.

  1. Huwelijksreis na dag voorbij na Neckermann-fiasco: ‘We mochten niet naar binnen’

    Huwelijks­reis na dag voorbij na Neckermann-fiasco: ‘We mochten niet naar binnen’

    Voor Rob (51) en Vera (55) Verhoeven uit Tilburg zat hun huwelijksreis er al na één dag op vanwege de problemen bij Thomas Cook. ,,We mochten gisteren onze kamer niet meer in als we niet bijbetaalden. Het ging om ongeveer 150 euro per nacht dat we zouden blijven”, zegt Rob. Een reisleider van Neckermann adviseerde hen dat niet te doen. ,,Onder begeleiding van veiligheidsagenten haalden we onze kamer leeg.”