Volledig scherm
Schoenenverkoper Foot Locker is minder optimistisch over zijn resultaten in de rest van het jaar. © ANP

Sportschoenenketen Foot Locker somber over winst

Sportschoenenverkoper Foot Locker is minder optimistisch over zijn resultaten in de rest van het jaar dan voorheen. De winst zal waarschijnlijk minder hard stijgen dan in eerdere prognoses, maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Onder andere de handelsoorlog hangt als donkere wolk boven de schoenensector.

Waar Foot Locker er aanvankelijk van uitging dat de winst per aandeel dit jaar met dubbelcijferige percentages zou stijgen, verwacht de keten nu een winststijging van maximaal 9 procent. De keten vreest net als schoenenmerken Nike en Adidas voor de gevolgen van nieuwe Amerikaanse importheffingen op schoenen uit China. 

De bedrijven schreven eerder deze week daarover een gezamenlijke brief aan president Donald Trump.
In het eerste kwartaal voerde Foot Locker zijn winst op tot 172 miljoen dollar, tegenover 165 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2,6 procent tot bijna 2,1 miljard dollar. Bij winkels die langer dan een jaar open waren, dikten de opbrengsten met 4,6 procent aan. De cijfers waren minder goed dan kenners in doorsnee hadden voorzien.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’