Staat ligt op ramkoers met de luchtvaart: ‘Ze willen alleen hun eigen belang beloond zien’
Het is oorlog tussen de luchtvaartsector en de Nederlandse staat. Volgens het kabinet doen luchtvaartmaatschappijen niets aan de hinder en overlast die ze veroorzaken en is daarom krimp van het aantal vluchten nodig. De maatschappijen vinden dat de overheid daarmee alle regels en afspraken schendt.
Dat bleek dinsdag bij het kort geding in Haarlem dat de luchtvaartsector heeft aangespannen tegen de staat en luchthaven Schiphol. Die willen het aantal vluchten op de luchthaven in november terugbrengen van een half miljoen naar 460.000 per jaar, vooruitlopend op verdere krimp naar 440.000 starts en landingen.
Het is een bijzonder kort geding, dat niet alleen met een duur van ruim negen uur zijn naam geweld aandoet. Met 29 advocaten in de zaal is de zaak volgens de rechtbankpresident voer voor het Guinness Recordboek.
Volgens de maatschappijen zijn bij het krimpbesluit niet alle alternatieven afdoende onderzocht, overlegd en onderbouwd afgewezen, zoals de EU-regels voorschrijven. In plaats daarvan zou de minister een ‘experimenteerregeling’ misbruiken om de Europese beoordeling te omzeilen.
De luchtvaartsector wil minister Mark Harbers’ ‘onder stoom en kokend water’ opgestelde krimpplan van tafel hebben. En daar is haast bij: maatschappijen moeten half april hun plannen voor vluchten in het winterseizoen indienen bij de slotcoördinator.
Eindeloze groei
Volgens landsadvocaat Jelmer Procee voldoet de krimpingreep wel aan de regels en is een afname van het aantal vluchten nodig om geluids- en milieuoverlast rondom de luchthaven in te perken. ,,Er moet een balans worden gezocht tussen leefomgeving en het belang van Schiphol voor de Nederlandse economie. De staat bevindt zich tussen twee uitersten en neemt de belangen van alle betrokkenen in ogenschouw. De maatschappijen willen alleen hun belang beloond zien.”
,,De maatschappijen reageren uit de gedachte dat er zoiets bestaat als eindeloze groei,” zegt hij in zijn pleidooi. ,,Het blijft de staat verbazen hoezeer maatschappijen tegen krimp zijn. Ook zij moeten zich realiseren dat het vanwege alle geluidsoverlast tijd is voor een nieuwe balans tussen hinder en vliegverkeer. Dat de maatschappijen claimen dat ze zich ook voldoende inspannen om hun hinder terug te brengen, komt niet overeen met onze visie.”
Een ‘gebalanceerde aanpak’ met inspraak en onderzoek is volgens de landsadvocaat voor het eerste stukje krimp niet nodig, omdat sprake is van een ‘experimenteerregeling’, die ooit is afgesproken om snel maatregelen rondom Schiphol te beoordelen – zoals het verleggen van vliegroutes – om geluidsoverlast in te perken. ,,Er is geen juridische basis meer voor 500.000 vluchten.”
,,Met de experimenteerregeling kan worden proefgedraaid voor de uiteindelijke krimp tot 440.000 vluchten,” aldus Procee. “De uitkomsten kunnen worden gebruikt om nieuwe normen vast te stellen. Omwonenden krijgen minder hinder en de luchtvaartmaatschappijen meer zekerheid.”
Europese voorschriften
De maatschappijen zien dit compleet anders. ,,Van een experiment is geen sprake. Het is een kunstgreep om te ontkomen aan Europese voorschriften,” aldus advocaat Pieter Huizing namens KLM. ,,Het is een tussenstap naar verdere krimp, waarvan de door Europa voorgeschreven gebalanceerde aanpak pas onlangs is begonnen.”
Volgens de maatschappijen staat nog helemaal niet vast dat Europa krimp goedkeurt. De Europese Commissie heeft daarover nog geen enkel stuk ontvangen. “De regeling is onrechtmatig, in strijd met nationaal, Europees en mondiaal recht. Er is niet onderbouwd waarom een snelle krimp nu gerechtvaardigd zou zijn en er is sprake van onjuiste berekeningen en oude data.”
De mondiale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen, Iata, zegt dat met krimp zelfs internationale verdragen worden geschonden, zoals het alomvattende luchtvaartverdrag van Chicago en de open skies-overeenkomst met de Verenigde Staten, die wederzijds ongehinderd vliegverkeer regelen. Het Amerikaanse ministerie van Transport zou Nederland daar al op hebben aangesproken.
Geluidsreductie van 50 procent
,,We ondersteunen de intentie van de minister om de leefomgeving te verbeteren,” aldus KLM. ,,We denken niet alleen aan ons eigen belang, maar hebben ook oog voor de economie. KLM investeert circa 10 miljard in vervanging van haar vloot, wat leidt tot geluidsreductie van 50 procent.” Maar met de terugdringing van het aantal vluchten kunnen maatschappijen de vlootvernieuwing moeilijker dragen. ,,Zulke investeringen gaan uit van een toekomstperspectief dat bestond voordat de minister tot krimp besloot.”
Volgens de maatschappij is het aantal gehinderden rondom Schiphol daardoor sinds 2017 al met een derde afgenomen. Dat weerspreekt bewonersgroep Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) die zich, pikant genoeg, aan de zijde van de staat heeft geschaard terwijl het in juni juist tegenover de overheid staat in een rechtszaak vanwege de jarenlange vliegoverlast.
,,De hinder is de afgelopen jaren juist gegroeid en zorgt voor meer slaapverstoring, met name in Aalsmeer, Uithoorn, Heiloo en Castricum,” zegt advocaat Channa Samkalden van RBV. “Alleen in coronatijd daalde de hinder en slaapverstoring omdat minder werd gevlogen. Sindsdien is het weer toegenomen.”
,,Het bestaande systeem van anticiperend handhaven beschermt omwonenden dus niet. De luchtvaartmaatschappijen willen een situatie voortzetten die onrechtmatig is tegen omwonenden omdat de wettelijke onderbouwing ontbreekt.”
Uitspraak volgt uiterlijk op 7 april.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze Tukker maakte van Duitse kernreactor een pretpark: ‘In het begin stonden mensen met witte overalls voor de deur’
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMColumn
Met Stap-budget kwamen miljoenen terecht bij veelal precies diegenen voor wie het niet was bedoeld
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Deze week over de de totale willekeur van het Stap-budget. -
Albert Heijn geeft toe aan druk: tien procent loonsverhoging voor medewerkers distributiecentra
Albert Heijn heeft toegegeven aan de eisen van de vakbonden FNV en CNV voor een nieuwe cao met een looptijd van een jaar. Hierin is onder meer een loonsverhoging van tien procent afgesproken en blijven de overige arbeidsvoorwaarden voor bestaande én nieuwe collega’s van kracht.
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
-
-
1
Topman moederbedrijf Albert Heijn bijt van zich af: ‘Winsten in Europa staan juist onder druk, kijk naar de feiten’
In een toelichting op kwartaalcijfers heeft topman Frans Muller van Ahold Delhaize van zich afgebeten. Het moederbedrijf van Albert Heijn krijgt flinke kritiek vanwege haar hoge winsten en omzetten, terwijl de prijzen voor consumenten alsmaar stijgen. Het beeld van inhalige multinational vindt Muller niet terecht. ,,Kijk naar de feiten. Onze winstmarges in Europa staan juist onder druk.’’ -
PREMIUM
Niet aansprakelijk voor chaos door drukte? Top van Schiphol moet zich bij de rechtbank melden
Topmanagers van Schiphol moeten zich volgende maand verantwoorden bij de rechtbank in Haarlem over hun rol bij de druktechaos op de luchthaven vorig jaar. Een groep luchtvaartmaatschappijen wil zo de miljoenenschade die ze hebben geleden, alsnog vergoed krijgen. Schiphol wijst tot nu toe alle aansprakelijkheid af.Luchthaven Schiphol, Amsterdam