Sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot doen pompprijzen kelderen
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig.
Bedroeg de gemiddelde adviesprijs van diesel eind oktober nog bijna 2,28 euro per liter, inmiddels is de pompprijs met ruim 55 cent gedaald naar 1,726 euro per liter. Dat blijkt uit de laatste data van UnitedConsumers, dat al twee decennia de pompprijzen van de grote oliemaatschappijen dagelijks monitort.
Bij goedkope onbemande pompen betalen automobilisten zelfs slechts 1,52 euro per liter. Een enorm verschil met afgelopen najaar, toen diesel zelfs duurder was dan gewone benzine (Euro95). Vergeleken met vorig jaar juni is de afname zelfs nog groter: ruim 58 cent.
Ook gewone benzine is voordelig. De gemiddelde adviesprijs van Euro95 bedraagt momenteel 1,93 euro per liter. Bij voordelige pompen kan er nu daardoor voor onder de 1,70 euro per liter getankt worden. Ter vergelijking: begin november was dat nog 2,17 euro per liter en begin juni bijna 2,50 euro per liter.
Russische olie maakt omweg
De daling is opmerkelijk vanwege het ingaan van de Russische olieboycot. Sinds 5 december mag er in de EU geen Russische ruwe olie meer geïmporteerd worden. Per 5 februari is ook de invoer van geraffineerde olieproducten, waaronder diesel, taboe.
Het heeft nog geen effect, ziet Hans van Cleef, energiedeskundige bij Publieke Zaken. ,,Die olieboycot werkt nog niet goed, gelukkig zou ik bijna zeggen. Kennelijk lukt het Rusland behoorlijk goed om hun olie aan andere landen te verkopen, met een omweg komt de olie vervolgens weer bij ons terecht.”
Van Cleef ziet dat de voorraden olie en diesel voorlopig ruim voldoende zijn. ,,Dat geeft rust op de markten en drukt de prijs.”
Goedkopere dollar
Daar komt bij dat de euro afgelopen tijd terrein heeft gewonnen op de dollar, stelt Van Cleef. ,,Al met al valt een aantal kwartjes de kant op van de consument.”
Ook Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers, wijst op de dollarkoers. Kreeg je eind september per euro slechts 96 dollarcent, nu is de euro weer meer waard (1,07 dollar voor een euro). ,,Olie wordt zoals bekend afgerekend in dollars. Een paar procent verschil in koers maakt veel uit voor de pompprijs. Dat scheelt zo 5 tot 10 cent per liter.”
Van Selms wijst er verder op dat de prijzen vooral zijn gestegen toen de boycot werd aangekondigd. ,,Al snel bleek de soep niet zo heet gegeten te worden: de markt vond een oplossing. De olieboycot is niet heel effectief, zo lijkt het.”
Accijnzen
UnitedConsumers beklemtoont wel dat de huidige pompprijzen nog altijd inclusief de tijdelijke accijnsverlaging zijn, die op 1 april 2022 inging. Per 1 juli wordt deze accijnsverlaging voor de helft teruggedraaid en vanaf 2024 geheel. Dankzij de accijnsverlaging is benzine nu twee dubbeltjes goedkoper en diesel circa 14 cent.
Van Selms denkt daarom dat de pompprijzen niet veel verder meer zullen dalen. ,,Nu er in de brandstofprijzen ook een stukje inflatie zit, is een verdere afname lastig.”
Benzineprijzen blijven wisselen, tot irritatie van autorijdend Nederland. Maar wie bepaalt die prijzen eigenlijk?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Nu winkeldiefstal fors toeneemt, stopt Action met zelfscankassa's in sommige filialen
-
Belgische modeketen Veritas komt naar Nederland
De Belgische modeketen Veritas gaat in Nederland winkels openen. In totaal denkt de keten ruimte te hebben voor tachtig Nederlandse winkels. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Wilde staking uitgebroken bij autofabriek Nedcar
Bij autofabriek VDL Nedcar in Born is dinsdagochtend een wilde staking uitgebroken. De werknemers hebben het werk neergelegd en staan buiten. Dat heeft vakbond FNV bevestigd.Born -
PREMIUM
Ontslagen en 800 miljoen euro verlies: nieuwe tankterminal is al vóór de opening failliet
Tientallen ontslagen en ruzie over een schade van 800 miljoen euro. Nog voor de opening is de HES Hartel Tank Terminal op de Rotterdamse Maasvlakte failliet. Hoe kon dit gebeuren? Tegenslag bij de bouw is het officiële verhaal, maar vakbond FNV zet vraagtekens bij de rol van oliereus BP.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Stijgende inflatie volgens experts niet verontrustend: 'Herstel is in Nederland veel krachtiger’
In de hele eurozone daalde de inflatie, behalve in Nederland. Daar steeg de inflatie juist. Hoe kan dat nou? -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHJ Veltkamp
Emo Stubbe