Archiefbeeld: Herna Verhagen, ceo van PostNL en Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding geven een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd.
Volledig scherm
Archiefbeeld: Herna Verhagen, ceo van PostNL en Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding geven een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd. © ANP

Toezichthouder ACM blokkeert fusie PostNL en Sandd

De voorgenomen fusie van PostNL en Sandd wordt vooralsnog tegengehouden. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft geen toestemming. PostNL en Sandd stappen nu naar het ministerie van Economische Zaken voor toestemming.

Bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM stelt dat met de voorgenomen overname van Sandd door PostNL een monopolist op het gebied van postbezorging ontstaat. ,,Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post. Na zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van de overname zijn wij daarom tot de conclusie gekomen dat we geen vergunning kunnen verlenen.”

Sandd is volgens de ACM praktisch gezien de enige landelijke concurrent van PostNL. Zonder de concurrentiedruk van Sandd zouden de prijzen van PostNL voor zakelijke post van bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen en overheidsorganisaties mogelijk met 30 tot 40 procent stijgen. Ook consumenten zullen na de overname duurder uit zijn.

Volgens Sandd-topman Ronald van de Laar heeft de ACM zich bij het besluit om niet akkoord te gaan, gebaseerd op ‘klinkklare leugens'. Volgens Van de Laar gaat de markttoezichthouder uit van een tragere krimp van de postmarkt dan waar Sandd en PostNL in werkelijkheid mee te maken hebben. De postvolumes zouden dusdanig snel slinken, dat de twee postbedrijven verlieslatend dreigen te worden.

Rijker 

,,Het gaat heel erg hard met de digitalisering. Op deze manier rekent de ACM ons rijker dan we zijn”, zegt Van de Laar. ,,Het is een klinkklare leugen als je vertelt dat Sandd tot in de lengte van dagen winstgevend blijft. Dan heb je wel een driedubbele roze bril op.” 

Volgens Van de Laar is de postfusie nodig voor de ‘optimalisatie van het postbedrijf’, waarbij werkgelegenheid voor postbezorgers gegarandeerd is. ,,Dit is bedrog dat ten koste gaat van 60.000 man personeel”, zei hij. ACM erkent wel dat een fusie voordelen zou opleveren op het gebied van efficiëntie, omdat de post na de overname via één netwerk bezorgd kan worden. Echter, volgens de toezichthouder wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.

Mogelijkheden

Het kabinet zou nu aan zet zijn om de fusie alsnog mogelijk te maken. De minister mag volgens de wet het oordeel van de toezichthouder negeren, als er een algemeen belang mee gediend wordt. De twee postbedrijven vinden de fusie wel nodig omdat er steeds minder brievenbuspost wordt bezorgd.

Sandd-topman Ronald van de Laar stelt dat ACM zich heeft gebaseerd op ‘klinkklare leugens'. Volgens Van de Laar gaat de markttoezichthouder uit van een tragere krimp van de postmarkt dan waar Sandd en PostNL in werkelijkheid mee te maken hebben. De postvolumes zouden dusdanig snel slinken, dat de twee postbedrijven verlieslatend dreigen te worden. ,,Het gaat heel erg hard met de digitalisering. Op deze manier rekent de ACM ons rijker dan we zijn”, zegt Van de Laar. ,Het is een klinkklare leugen als je vertelt dat Sandd tot in de lengte van dagen winstgevend blijft. Dan heb je wel een driedubbele roze bril op.”

Volgens Van de Laar is de postfusie nodig voor de optimalisatie van het postbedrijf, waarbij werkgelegenheid voor postbezorgers gegarandeerd is. ,,Dit is bedrog dat ten koste gaat van 60.000 man personeel”, zei hij.

De dupe

PostNL en Sandd hebben hun plannen om te fuseren op 25 februari gemeld bij de ACM. Op 1 april besloot de concurrentiewaakhond dat er een vergunning nodig is voor deze overname, waarna de partijen op 4 april hun aanvraag indienden. De toezichthouder is van mening dat er een risico is dat de consument door middel van hogere prijzen de dupe wordt van de samensmelting en wilde daarom nader onderzoek doen naar de plannen van de postbedrijven.

De vakbonden hopen dat het kabinet de fusie van PostNL en Sandd alsnog mogelijk maakt. ,,Stop het huidige afbraakbeleid met onhoudbare concurrentie!”, schrijven de bonden FNV, CNV en BVPP in een gezamenlijke brief. De vakbonden vinden dat de marktwaakhond geen oog heeft voor de gevolgen voor medewerkers in de postbezorging. De postbedrijven zien hun markt zo snel krimpen dat alleen bezuinigingen niet genoeg zijn om overeind te blijven, aldus de bonden. Valt een van de postbedrijven om, dan gaat dat volgens hen gepaard met ‘veel en nodeloos banenverlies’.

Herna Verhagen, ceo van PostNL, sprak eerder met ons over de voorgenomen fusie. Bekijk hieronder de video.

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’