Tata Steel in IJmuiden.
Volledig scherm
Tata Steel in IJmuiden. © EPA

Topman Tata Steel Nederland vertrekt, vakbonden geschokt

Directievoorzitter Theo Henrar treedt per eind mei terug als topman van Tata Steel Nederland. Volgens moederconcern Tata Steel Europe is in onderling overleg besloten tot zijn vertrek en wordt ernaar gestreefd in de komende weken een opvolger te kunnen aankondigen. Andere partijen bij het staalbedrijf zeggen dat er van goed overleg geen sprake is geweest en dat Henrar is ontslagen door Tata Steel.

Henrar trad 33 jaar geleden in dienst bij het bedrijf, toen nog onder de naam Hoogovens. Hij is sinds 2008 directievoorzitter van de Nederlandse tak van het Indiase Tata Steel. Hij blijft tot het einde van het jaar verbonden aan het bedrijf als adviseur. Tata Steel is bezig met een reorganisatie van zijn Europese activiteiten, waarbij onder meer arbeidsplaatsen in Nederland moeten verdwijnen. Het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden in de staalindustrie, die nog eens worden verergerd door de coronacrisis.

De raad van commissarissen zegt Tata Steel zeer dringend te hebben ontraden om door te zetten met het voornemen om Henrar weg te sturen. De raad acht ook het moment zeer ongelukkig, zeker nu voor Tata Steel alle ervaring en focus nodig is in het bestrijden van de gevolgen van de coronavirus. ,,Tata Steel heeft er helaas voor gekozen het dringende advies van de raad van commissarissen naast zich neer te leggen en heeft vervolgens een regeling getroffen met Henrar.’’

‘Onthutst’

Vakbond FNV zegt dat Henrar ontslag heeft gekregen en ‘onthutst’ te zijn over het nieuws. De bond vreest dat met zijn vertrek de deur wordt geopend voor omvangrijk banenverlies bij Tata Steel Nederland. ,,De eigenaren van Tata Steel in India willen heel graag IJmuiden inkrimpen, maar Henrar wist ze keer op keer te overtuigen van het grote belang van de vestiging voor Tata Steel en Nederland’’, aldus FNV-bestuurder Roel Berghuis.

CNV zegt verbijsterd te zijn over het het vertrek van Henrar. ,,Naast verbijstering voel ik ook boosheid over het ondoordachte besluit van Tata Steel om de Nederlandse directeur Theo Henrar weg te sturen’’, zo stelt bestuurder Peter Boëseken van de vakbond. ,,Een baas met het hart op de goede plek wordt weggestuurd.’’

De centrale ondernemingsraad (or) van Tata Steel Nederland stelt in een reactie eveneens dat Henrar is ontslagen en noemt dat in deze crisistijd ‘een onbegrijpelijk en ondoordacht besluit’. De or zegt nu het vertrouwen op in de leiding van Tata Steel Europe en zal per definitie niet akkoord gaan met het verdwijnen van 1000 banen in Nederland. Overigens werd in april gemeld dat Tata zijn reorganisatieplannen had uitgesteld omdat overleg met vakbonden en ondernemingsraden door de coronacrisis werden gehinderd.

Verder schrijft de or dat Tata Steel Europe met zijn reorganisatie slechts één doel heeft, namelijk de verlieslijdende activiteiten in Groot-Brittannië overeind houden. Het vertrek van Henrar zal leiden tot een hardere confrontatie tussen de partijen in India, Groot-Brittannië en Nederland, waarschuwt de raad.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zegt het vervelend te vinden dat Henrar weggaat. Volgens Wiebes is dat nadelig voor Nederland. ,,Hij heeft zich altijd heel zichtbaar ingezet voor een sterke staalindustrie in Nederland en voor de werkgelegenheid en de Nederlandse belangen”, zegt Wiebes. Daarnaast speelde Henrar een positieve rol bij het tot stand komen van het klimaatakkoord. ,,Ik was op zijn inbreng erg gesteld”, zegt de minister.

Tata Steel was volgens hem een mooi voorbeeld van een innovatief staalbedrijf, dat soorten staal maakt “dat ze elders in de wereld niet leveren”. Het bedrijf staat onder meer bekend om de productie van staal waar frisdrankblikjes van gemaakt worden.

Quote

Naast verbijste­ring voel ik ook boosheid over het ondoordach­te besluit van Tata Steel om de Nederland­se directeur Theo Henrar weg te sturen

CNV-bestuurder Peter Boëseken

Toch is er “scherpe internationale concurrentie” op de staalmarkt, aldus Wiebes. Daarom maakt de minister zich druk om de staalbranche in Nederland, waar Henrar juist volgens hem juist een positieve bijdrage aan leverde.