Tweede Kamer vol in aanval om muziek zachter te krijgen, horeca vreest voor bestaansrecht
Als de muziek in discotheken en kroegen verplicht zachter moet komt het bestaansrecht van ondernemers in gevaar. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland donderdag. De Tweede Kamer nam deze week met grote meerderheid een motie aan waarin staat dat het maximale geluidsniveau op evenementen en in de horeca naar beneden moet. Alleen Forum voor Democratie, PVV en BVNL stemden tegen.
Met deze volgende stap verhoogt de Tweede Kamer de druk op staatssecretaris Maarten van Ooijen (Gezondheid) om werk te maken van het tegengaan van gehoorschade onder jongeren. ,,Dit betekent een laatste kans op zelfregulering. Anders moet er echt wetgeving komen”, licht Anne Kuik (CDA) haar motie toe. ,,Deze breed aangenomen motie laat zien dat de staatssecretaris snel met concrete stappen moet komen”, voegt PvdA’er Mohamed Mohandis daar aan toe. Of de muziek ook écht zachter moet, weet Van Ooijen nog niet.
‘Dit raakt ons hard’
De horeca kijkt bevreesd naar wat er momenteel in de Tweede Kamer gebeurt. Het zachter zetten van de muziek zal volgens veel ondernemers ten koste gaan van de beleving. Sommigen gaan zelfs geraakt worden in hun bestaansrecht, stelt de branche. ,,De bezoekers blijven dan weg en gaan naar andere plekken om alsnog harde muziek te beleven”, reageert een KHN-woordvoerder. ,,Dat zijn dan niet-gereguleerde plekken waar geen toezicht is, zoals privéfeesten, hokken en ketens.”
Als het aan de Gezondheidsraad ligt mag muziek nog maar tot maximaal 100 decibel worden versterkt, 3 decibel minder dan nu is afgesproken. Ook stelt de raad dat er aan wetgeving moet worden gedacht om dit te regelen. ,,Dit advies van de Gezondheidsraad raakt ons hard”, reageert KHN. ,,Een verlaging met 3 dB lijkt misschien weinig, maar betekent een halvering van het geluid, wat een totaal ander gevoel en andere beleving geeft bij de gast.”
Een verlaging met 3 dB lijkt misschien weinig, maar betekent een halvering van het geluid
‘Geen wetenschappelijk onderzoek’
Ook geeft de koepelorganisatie aan dat de horeca al veel doet om gehoorschade te voorkomen. Maar daar is de Tweede Kamer het niet mee eens. Punt van ergernis is dat de horeca nog altijd niet meedoet aan een convenant, dat onder andere door evenementenmakers en sportscholen is opgezet om verschillende maatregelen te nemen tegen te harde muziek. In de motie verzoeken de partijen Van Ooijen om in te zetten op het versterken van het convenant, met de horeca als nieuwe partner.
De horeca is geen voorstander van wet- en regelgeving op dit vlak. Er is volgens de branche niet bewezen dat ‘gehoorschade voornamelijk wordt veroorzaakt in de horeca en op festivals of ergens anders’. ,,En ook op de ernst en omvang van gehoorschade in Nederland is moeilijk zicht te krijgen omdat er weinig onderzoek naar wordt gedaan. We denken er dus nog steeds zo over dat zonder een degelijke onderbouwing het opleggen van beperkende maatregelen aan één branche, horeca en evenementen, niet proportioneel is”, stelt een woordvoerder.
Tekst gaat verder onder deze tweet
Breed politiek draagvlak
Het doorgaan met het voorlichten van de bezoekers is de oplossing
De evenementenbranche vindt ook dat het grote geheel bekeken moet worden, zoals het gebruik van smartphone en oortjes. ,,De eenzijdige benadering om slechts het beperken van de geluidsdruk in een heel klein gedeelte van Nederland bij heel weinig gelegenheden te benoemen is niet de oplossing. Het doorgaan met het voorlichten van de bezoekers is dat wel”, laat woordvoerder Willem Westermann van Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) weten. Het verlagen van de geluidsniveaus zal voor VVEM reden zijn ‘de waarde van het convenant tegen het licht te houden’.
Kenniscentrum VeiligheidNL is blij dat er ‘breed politiek draagvlak is’ om aan de slag te gaan met de preventie van gehoorschade. Tegelijkertijd is er kritiek. ,,De primaire focus in de motie op de verlaging van de maximum geluidsnorm als maatregel vinden wij echter te eenzijdig en doet geen recht aan de complexiteit van de materie”, stelt programmamanager Saskia Kloet. ,,We weten dat blootstelling aan hard geluid stapelt met andere geluidsbronnen. We weten ook dat het geadviseerde maximum niveau van de WHO en de Gezondheidsraad, dat centraal staat in de motie, niet voor iedereen per definitie veilig is. We onderstrepen daarom het belang van intensivering van de inzet op voorlichting, inspelend op relevant risicogedrag, om bewustwording, kennis en preventief gedrag positief te beïnvloeden.”
Lees verder onder de video
Gesprekken
Staatssecretaris Van Ooijen ‘voelt zich gesteund’ door de motie om door te gaan met de gesprekken die lopen met betrokken partijen. Met de horeca is inmiddels een eerste gesprek geweest. Dat was volgens beide partijen positief. ,,Conclusie was dat we kansen zien om samen vooruitgang te boeken richting convenantafspraken. Die kansen gaan we de komende weken samen verder verkennen”, laat KHN weten. Of daarmee ook betekent dat de horeca tóch zal aanschuiven aan het convenant, moet nog blijken.
Over twee weken gaat Van Ooijen praten met onder andere audiologen en kno-artsen. Daarop zal een beslissing genomen worden over het al dan niet verlagen van de geluidsniveaus.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ook Essent heeft nu vaste contracten onder het prijsplafond
Energiebedrijf Essent biedt vanaf nu vaste contracten aan ‘net onder’ het prijsplafond, heeft bestuursvoorzitter Resi Becker woensdag gezegd tijdens een toelichting op de jaarresultaten. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
CNV: ‘Prima dat vrouwen meer uren gaan werken, maar laat mannen dan minder uren werken’
De oproep van het kabinet aan vrouwen in deeltijdbanen om meer uren te werken, kan op steun rekenen van CNV. Maar de vakbond vindt dat de oproep aan mannen in fulltimebanen dan moet zijn om het een tandje minder te doen. ,,Zo creëren we een betere balans tussen mannen en vrouwen.’’ -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Veel mensen krijgen geld terug door zachte winter en zuiniger stoken (en de gasprijs wordt nog lager)
De jaarnota’s die consumenten momenteel van energiebedrijven krijgen, vallen in veel gevallen gunstig uit. Mensen blijken in het afgelopen jaar minder gas en stroom te hebben verbruikt dan waar hun betaalde voorschotbedragen op gebaseerd waren. En de gasprijs daalt maandagmorgen tot het laagste punt sinds augustus 2021.
-
PREMIUM
Bankaandelen wereldwijd in vrije val na faillissement Amerikaanse bank voor techbedrijven
Bankaandelen zijn wereldwijd in een vrije val geraakt na het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank. Dat leidt tot zorgen én slechte herinneringen aan de kredietcrisis. Is die onrust terecht? Zes vragen over de situatie. -
-
-
‘Grootste deel webshops is gestopt met accepteren Bitcoin als betaalmiddel’
Bitcoin als betaalmiddel is lang niet meer zo groot als vroeger. Van alle webwinkels in ons land die de munt accepteerden is de meerderheid daarvan er weer mee gestopt, zo blijkt uit onderzoek van BNR. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerErik Menger