Vakbonden eisen: géén gedwongen ontslagen bij KLM
videoGeen gedwongen ontslagen, geen vervanging van vaste KLM-medewerkers door flexwerkers en geen salarisverlies voor KLM’ers die hun baan verliezen. Dat eisen de vakbonden naar aanleiding van het massaontslag dat KLM vrijdag aankondigde.
KLM wil de komende anderhalf jaar 5000 arbeidsplaatsen schrappen, waarvan 1500 via gedwongen ingrepen.
,,Dit is een hard gelag,” zegt secretaris Dario Fucci van de KLM-ondernemingsraad. ,,We hebben de afgelopen jaren ontzettend ons best gedaan het bedrijf gezond te krijgen. Dat wordt binnen een half jaar teniet gedaan.”
,,Het worden pittige tijden en het wordt moeilijk om aan de voorwaarden van KLM te voldoen. Het bedrijf heeft een eenvoudige rekensom gemaakt, maar daarover moet nog overeenstemming komen met de OR. Ik snap hoe ze aan de getallen komen, maar het is aan ons om het belang van de medewerkers tegen dat van het bedrijf af te wegen. Daarover is nog geen overeenstemming met de vakbonden en de ondernemingsraad. Er is nog geen goed gesprek geweest.”
Gedwongen ontslagen
Vakbond FNV houdt, ondanks de plannen van KLM, vast aan de eis dat er in de coronacrisis geen gedwongen ontslagen vallen. De bond is bang dat de maatschappij vrijkomende werkplekken zal opvullen met tijdelijke krachten, mogelijk zelfs flexwerkers die de afgelopen maand door KLM aan de kant zijn gezet.
,,Deze ingreep mag niet leiden tot onzekere contracten,” zegt bestuurder Jan van den Brink. ,,Wij willen geen groei zien van het aantal medewerkers met een flexcontract, terwijl mensen met vaste contracten buiten de deur worden gezet.”
,,Nu we de aantallen gezien hebben, denken we dat de boventalligheid van personeel zeker oplosbaar is via andere wegen dan gedwongen ontslag. We hebben maatwerkoplossingen nodig. We denken aan herplaatsing van werknemers binnen het bedrijf, detachering, vrijwillig deeltijdwerken, onbetaald verlof en omscholing. KLM heeft bevestigd dat zij bereid zijn hierover afspraken te maken.” De maatschappij moet met de bonden nog een sociaal plan opstellen voor de ingrepen.
Drama
,,Het is een drama,” zegt Gertjan Tommel van de Unie. ,,We gaan er alles aan doen om KLM te overtuigen dat gedwongen ontslagen overbodig zijn. Grondmedewerkers en kantoorpersoneel worden het zwaarst getroffen. KLM vindt dat daar te veel mensen werken voor de activiteiten die de komende jaren worden uitgevoerd en dat zulk personeel moeilijk elders in het bedrijf kan worden ondergebracht. De Unie zal zich ervoor inzetten dat mensen kunnen omscholen en met steun van het bedrijf op andere plekken worden ingezet.”
Vakbond CNV vindt de ingrepen niet rechtvaardig verdeeld over de verschillende bloedgroepen binnen de KLM Groep. De bond wil bovendien niet dat KLM’ers die voor ontslag zijn geoormerkt eerst salaris moeten inleveren, zoals het kabinet van KLM heeft geëist, zodat later hun WW-uitkering ook nog eens lager wordt. ,,Dan worden deze mensen dubbel gepakt,” zegt CNV-bestuurder Michiel Wallaard.
Nederland wierp KLM een reddingsboei van ‘2 tot 4 miljard euro’ toe om in de coronacrisis overeind te blijven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten. -
Economische groei Nederland na drie kwartalen tot stilstand gekomen
De economische groei in Nederland is na drie kwartalen tot stilstand gekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is in de eerste drie maanden van dit jaar niet gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. -
PREMIUMColumn
Het ondernemerschap in Nederland heeft op charme nogal ingeboet
Anne-Marije Buckens (33) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Philips zet nog 165 miljoen opzij voor gebreken apneu-apparaten
Medisch technologiebedrijf Philips heeft opnieuw geld opzijgezet voor de terugroepactie rond apneu-apparaten. Het gaat om nog eens 165 miljoen euro, omdat er meer apparaten in aanmerking blijken te komen voor herstel, meldt het bedrijf bij zijn resultaten over het eerste kwartaal. Ook zijn de kosten voor reparaties gestegen. Alles bij elkaar heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie. -
Heineken waarschuwt voor hogere bierprijzen door oorlog in Oekraïne
Bierbrouwer Heineken geeft aan dat de prijs van een biertje de komende tijd kan stijgen. Het bedrijf heeft te maken met duurdere grondstoffen als graan als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.