Volledig scherm
De lastenverzwaring raakt ongeveer een miljoen huizenbezitters, met gemiddeld 1.000 euro extra laster per jaar. © Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Veel onbegrip over boete voor afbetaald huis

Het voornemen van het nieuwe kabinet om mensen weer te belasten voor de eigen woning als de hypotheekschuld is afbetaald, jaagt deze groep op fikse kosten. Vooral gepensioneerden worden erdoor geraakt.

Rutte III hoopt een miljard euro op te halen met de lastenverzwaring voor huizenbezitters. De Vereniging Eigen Huis schat dat ongeveer een miljoen huizenbezitters moeten gaan betalen door deze maatregelen. Per huishouden betekent dat gemiddeld 1.000 euro aan extra lasten per jaar.

Ouderenpartij 50Plus sprak al van een 'aflosboete'. De vrees is dat vooral ouderen door de maatregel getroffen worden. Zij hebben het vaakst de hypotheekschuld afgelost. Voor mensen met een klein pensioen kan de lastenverzwaring hard aankomen. Daarnaast raakt de maatregel de vermogenden die geen hypotheek nodig hadden voor de aanschaf van de woning.

Eigenwoningforfait

Quote

Het idee erachter is dat de eigen woning een bron van inkomsten is

Het draait allemaal om het eigenwoningforfait. Voor huizen tussen de 75.000 en 1 miljoen euro bedraagt dat 0,75 procent van de woz-waarde. Dat bedrag moet bij het inkomen worden opgeteld. ,,Het idee erachter is dat de eigen woning een bron van inkomsten is'', zegt Charlie Bruijsten, belastingadviseur bij advies- en accountantskantoor EY. ,,Als huizenbezitter betaal je immers geen huur, dus dat geld spaar je uit.''

Dat 'inkomen' wordt belast. De hypotheekrente is weer fiscaal aftrekbaar. Als de betaalde rente hoger is dan het eiegenwoningforfait resteert een aftrekpost.

In 2005 kwam toenmalig CDA-Kamerlid Hans Hillen met een nieuwe wet. Voor mensen die hun hypotheekschuld bijna of helemaal hadden afbetaald zou het eigenwoningforfait effectief worden afgeschaft. Dat zou het aflossen stimuleren.

Het nieuwe kabinet wil dat voordeel terugdraaien. Sinds een paar jaar moet er verplicht worden afgelost op hypotheken. Daarom is de noodzaak er niet meer mensen financieel te verleiden om af te lossen. Oftewel de wet Hillen is overbodig geworden. Maar zo ervaren veel mensen het niet. Voor hen voelt het als een straf voor spaarzaam gedrag: eerst mensen stimuleren af te lossen met een fiscaal lokkertje en dat wegnemen als het doel bereikt is.

Gevolgen

Onduidelijk is hoe de mensen financieel geraakt worden. ,,Dat is voor iedereen verschillend. Het hangt in ieder geval af van hoeveel je huis waard is'', zegt Bruijsten.

,,De bedoeling is dat het eigenwoningforfait verlaagd wordt. Er wordt nu gesproken van een forfait van 0,6 procent. Mogelijk komt er ook nog een overgangsregeling en gaat de maatregel alleen gelden voor huizenbezitters die nu nog niet profiteren van de wet Hillen'', besluit Bruijsten.