Vergoeding ADHD-medicijnen zorgverzekering in 2020
Sommige varianten van ADHD-medicatie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak betaal je wel een eigen bijdrage en altijd je eigen risico. Wil je zien welke verzekeraars ADHD dekken? Klik dan hier om verder te gaan naar Independer
Delen per e-mail
Welke medicijnen zijn er voor ADHD?
In medicijnen voor ADHD zit vaak de werkzame stof Methylfenidaat. Deze stof zorgt voor een positief effect in je hoofd, bijvoorbeeld als je problemen hebt met concentreren. Methylfenidaat zit in de volgende geneesmiddelen:
· Ritalin
· Concerta
· Medikinet
· Equasym
· Kinecteen
Daarnaast worden er bij een groot aantal personen medicijnen voorgeschreven die de stof dexamfetamine (Amfexa) bevatten.Deze stof heeft een vergelijkbare werking als Methylfenidaat. Tot slot wordt erdoor de arts of psychiater soms Strattera, met atomoxetine als werkzame stof,voorgeschreven.
Vergoeding zorgverzekering
ADHD-medicijnen vallen onder het GeneesmiddelenVergoedingssysteem (GVS). Alleen medicijnen die onder het GVS vallen,worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn er aan deze vergoeding allerlei voorwaarden verbonden. Zo wordt binnen een groep van dezelfde medicijnen, zoals bij ADHD, alleen het goedkoopste type vergoed. Tenzij er klinisch bewijs is dat een ander type medicijnen beter werkt. Veel ADHD medicijnen worden maar voor een klein deel vergoed vanuit de basisverzekering.Deze vergoeding vanuit de basisverzekering wordt verrekend met het Eigen Risico. Daarnaast is er een groot deel eigen bijdrage, dat voor rekening van de patiënt komt, of vergoed kan worden vanuit een aanvullende verzekering.
Kortwerkende en langwerkende medicijnen
Bij medicatie voor ADHD wordt er altijd onderscheid gemaakt in de duur van de werking: kortwerkende en langwerkende medicijnen. Als je start met ADHD-medicatie, wordt er meestal gekozen voor de kort werkende variant, bijvoorbeeld Ritalin.
Het kan ook zijn dat de huisarts een lang werkend middel voorschrijft, bijvoorbeeld Concerta of Strattera. In dit geval schrijft de huisarts altijd een specifiek merk voor. Het nadeel van deze langwerkende medicijnen is dat de overheid de prijs hiervoor te hoog vindt. Je krijgt het medicijn dan ook maar gedeeltelijk vergoed vanuit de basis verzekering. Je betaalt bij langwerkende medicijnen dan ook vaak een hoge eigen bijdrage.
Preferentiebeleid verzekeraars
Sommige verzekeraars hebben een preferentiebeleid. Dit wil zeggen dat je alleen het goedkoopste middel vergoed krijgt. In het geval van ADHD-medicatie betekent dit vaak dat alleen het bekende Ritalin vergoed wordt. Andere medicijnen moet je in dit geval helemaal zelf betalen.
Eigen risico
De kosten voor ADHD-medicijnen en de dienstverlening van de apotheek gaan altijd van je eigen risico af. In 2020 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar.Pas als je je volledige eigen risico hebt betaald, krijg je de medicatie volledig vergoed volgens het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS). Deze vergoeding vanuit de basisverzekering staat los van (de vergoeding van) de eigen bijdrage.
Eigen bijdrage
Vaak moet je voor ADHD-medicatie een eigen bijdrage betalen, bijvoorbeeld omdat de medicijnen die je gebruikt niet binnen het preferentiebeleid van de verzekeraar vallen of omdat de GVS bepaalt dat het medicijn slechts gedeeltelijk wordt vergoed.
Aanvullende verzekering
Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor geneesmiddelen. In dit geval vergoed de verzekeraar de eigen bijdrage die je voor een bepaald medicijn moet betalen. Kijk wel altijd goed van te voren voor welke medicijnen de verzekeraar de eigen bijdrage vergoed.Soms geldt dit namelijk maar voor een selectie van de medicatie voor ADHD. Ook verschilt het maximale bedrag dat er vergoed wordt door de verzekeraar.Hieronder zie je een overzicht van de verschillende verzekeraars en de vergoeding die zij bieden met een aanvullende verzekering.
Geef je op voor de Zorgpremie Alert
Ben je benieuwd naar de zorgpremies voor volgend jaar en wil je een seintje krijgen als deze bekend zijn? Independer ontwikkelde de Zorgpremie Alert. Je kunt je hiervoor aanmelden via deze link.
Heb je alleen een collectieve zorgverzekering en geen aanvullend pakket, dan kun je via deze tool van Independer checken wat je in 2019 had kunnen besparen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grote pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen
De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hebben volgens de eerste berekeningen een dekkingsgraad die hoger is dan de vereiste 90 procent. Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was dit ruim 92 procent, bij zorgfonds PFZW ruim 91 procent. -
PREMIUM
De lonen stijgen maar de koopkracht zal dalen, zo zit dat
Schraalhans is keukenmeester dit jaar. De lonen stijgen nog wel, maar minder dan de inflatie. Dat betekent dat de koopkracht van de meeste Nederlanders zal dalen. -
PREMIUM
Interview Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen. -
PREMIUM
column De vrouw des huizes betaalt de rekening voor de scholensluiting
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren. -
Brexit / video Nieuwe douaneregels tussen EU en Verenigd Koninkrijk van kracht
De nieuwe douane- en grensformaliteiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn om middernacht ingegaan. De Britten hebben om 23.00 Engelse tijd de interne Europese markt verlaten en staan nu, vier jaar na het brexitreferendum, daadwerkelijk op eigen benen.
-
Sluiting horeca zit Sligro dwars
Groothandelsketen Sligro heeft afgelopen jaar bijna een vijfde minder omzet gedraaid door het coronavirus. Vooral de sluiting van veel horecazaken tijdens delen van het jaar zat het concern dwars, zo was al eerder duidelijk geworden. -
PREMIUM
Miljoenen pensioenen in gevaar: ‘Kans op kortingen wordt heel reëel’
De pensioenen van miljoenen Nederlanders zijn in gevaar. Door de lage rente en strengere regels dreigen de komende jaren kortingen op vele pensioenen, waarschuwen ABP en PMT, twee van de grootste pensioenfondsen van Nederland. -
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS.