Volledig scherm
Amazon-oprichter Jeff Bezos en Microsoft-oprichter Bill Gates zijn de enige twee hectomiljardairs op de wereld, allebei meer dan 100 miljard dollar waard. © AFP

Voor het eerst twee hectomiljardairs op aarde

Voor het eerst sinds Bill Gates in 2017 werd ingehaald door Amazon-baas Jeff Bezos als rijkste man op aarde mag hij zich weer even min of meer diens gelijke voelen. De Microsoft-oprichter zag zijn vermogen toenemen tot meer dan 100 miljard dollar, waarmee er voor het eerst twee zogenoemde hectomiljardairs tegelijk zijn.

Dat Gates zich nu ook weer lid van de hectoclub mag noemen betekent overigens niet dat hij Bezos in de nabije toekomst weer lijkt te kunnen achterhalen. Waar Gates het moet doen met een vermogen van 100,6 miljard dollar blijft Bezos hem met 150,1 miljard dollar ruim voor, zo blijkt uit de miljardairslijst van persbureau Bloomberg. 

Gates had trouwens tijdens het hoogtepunt van de internetbubbel ook al een vermogen van meer dan 100 miljard. Toen was Bezos nog nauwelijks begonnen aan de bestorming van de ranglijst van ‘s werelds rijksten.

Top vijf

De nummer drie en vier op de lijst, respectievelijk luxegoederen- en drankgigant Bernard Arnault en superbelegger Warren Buffett hebben ieder een vermogen van ruim meer dan 80 miljard. Het gat naar Amancio Ortega, eigenaar van kledinggigant en Zara-moederbedrijf Inditex, is groot. De nummer vijf is 67,4 miljard dollar waard.

Op de lijst staan overigens zo’n 2800 namen. Van hen hebben er 145 minimaal voor 10 miljard dollar aan bezittingen, de zogenoemde decamiljardairs. De top vijfhonderd zag hun totale vermogen dit jaar met meer dan 505 miljard stijgen tot 5,3 biljoen dollar.

Volgens onderzoekers zijn mensen die 60.000 euro per jaar verdienen het gelukkigst. Maar ben je dan ook écht gelukkig? Bekijk de video:

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’