Cotten nam het wachtwoord van zijn digitale portemonnee mee het graf in.
Volledig scherm
Cotten nam het wachtwoord van zijn digitale portemonnee mee het graf in. © Privéfoto/Shutterstock/Beeldbewerking AD

Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotten, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotten flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottens overlijden. 

 1. Miljoenen dollars aan digimunten spoorloos na dood van cryptobelegger

  Miljoenen dollars aan digimunten spoorloos na dood van cryptobe­leg­ger

  De klucht rond het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX neemt inmiddels de vormen van een Grieks drama aan. Toen in december directeur en oprichter Gerald Cotten overleed, bleek hij de wachtwoorden van de digitale portemonnee, met daarop zo'n 190 miljoen Canadese dollars in cryptomunten, meegenomen te hebben in zijn graf. Maar in de tweede akte krijgt het treurspel nog een extra wending. Alle digipoen blijkt weg te zijn.
 2. Vrouw met bijstand moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen van moeder krijgt
  video | woede in tweede kamer

  Vrouw met bijstand moet 7000 euro terugbeta­len omdat ze boodschap­pen van moeder krijgt

  In de Tweede Kamer en daarbuiten is met verbijstering gereageerd op een conflict rond een vrouw met een bijstandsuitkering uit de gemeente Wijdemeren (Noord-Holland). Ze moet ruim 7000 euro terugbetalen omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. De vrouw schond volgens de gemeente de inlichtingenplicht door dit niet te melden. De waarde van de boodschappen wordt daarom in mindering gebracht op de bijstandsnorm. De wethouder Sociaal Domein spreekt van een landelijk probleem en wil dit geval opnieuw bekijken.
 1. Van der Ende: 'Zaak Schmidt en Nijhuis schaadt eredivisie'
  Play

  Van der Ende: 'Zaak Schmidt en Nijhuis schaadt eredivisie'

 2. Kuipers waarschuwt voor dominantie Britse coronavariant
  Play

  Kuipers waarschuwt voor dominantie Britse coronavari­ant