'Waarom we graag afzien? Het geeft ons een gevoel van controle'
PSYCHOLOGELDWaarom zijn we zo dol zijn op zelfkastijding, zoals vasten, kou lijden of extreme sporten? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Hoeveel carnavalsvierders zouden er nu aan het vasten zijn? Als geboren Brabantse zag ik de afgelopen week op social media vele dronkemansfoto's voorbijkomen van vrienden die nog wel in het Zuiden wonen. Officieel is het carnavalsfeest het begin van de vastentijd.
De feestgangers gaan nog één keer los voordat ze 40 dagen op een houtje moeten bijten. Maar nu de periode van afzien is aangebroken, is het oorverdovend stil. En eerlijk gezegd ben ik daar maar wat blij mee.
Mensen die zo nodig aan zelfkastijding willen doen, zullen van mij geen like oogsten. Niet als ze vasten. Niet als ze een berg oprijden tegen kanker. En niet toen ze ijs over zichzelf heen gooiden tegen ALS.
Ook de '40 dagen challenge' van hulporganisatie Vastenactie krijgt van mij geen hartje. Alleen van het motto krijg ik al kriebels: 'Even minderen. Voor een ander'. Als je meedoet, moet je jezelf iedere dag iets ontzeggen. Zoals je luxe koffie, toetje of een avondsnack, tipt 40-dagen.nl.
Een andere optie is om de verwarming een graadje lager zetten. En iedere dag doneer je 2 euro aan aidspreventie in Zambia. Dat laatste is natuurlijk harstikke goed, maar ik snap niet waarom ik daarvoor veertig dagen moet gaan zitten blauwbekken.
Een ander lijdt niet minder, als ik mezelf afbeul. Bovendien staat mijn opoffering niet in verhouding tot de ellende van de ander. Jammer dat je allebei je ouders hebt verloren aan aids, maar ik trek 's avonds geen bamibal meer uit de muur. Da's ook afzien.
Wetenschappers hebben onderzocht waarom we zo dol zijn op zelfkastijding, zoals vasten, kou lijden of extreme sporten. Amerikaanse onderzoekers stellen dat afzien ons een gevoel van controle geeft. Er is veel ellende in de wereld, maar ik doe tenminste iets. Al was het maar dat ik ijsblokjes over mijn hoofd gooi.
Uit ander onderzoek blijkt dat onszelf kwellen ook een manier is om schuldgevoelens te verlichten. Afzien is een manier om boete te doen. Dat zie je bijvoorbeeld sterk terug bij zelfkastijding om religieuze redenen. Of wanneer iemand keihard gaat sporten omdat ie zich rot voelt omdat ie zoveel kilo's is aangekomen. Maar je kunt je natuurlijk ook schuldig voelen over de ongelijke verdeling in de wereld.
Conclusie: uiteindelijk hopen we aan al dat afzien zelf een goed gevoel over te houden. Een beter motto is dus: 'Even bikkelen. Om je eigen ego op te poetsen.' Wie dat durft toe te geven, krijgt van mij alsnog een like.
Reageren?economie@persgroep.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Albert Heijn geeft toe aan druk: tien procent loonsverhoging voor medewerkers distributiecentra
-
PSYCHOLOGELD
'Reuze irritant als een bedrijf je met de verkeerde naam aanspreekt'
Uit onderzoek blijkt dat we een product sneller kopen als de letters van onze naam erin voorkomen. Máár een spelfoutje is zo gemaakt en dat kan grote gevolgen hebben. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
PREMIUM
DNB-president Knot waarschuwt voor hogere lonen: ‘Met zulke looneisen blijft de inflatie hardnekkig’
Wat vinden we belangrijker, behoud van koopkracht, of behoud van onze baan. Voor die ongemakkelijke keuze komen we misschien te staan, waarschuwde Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. De vakbonden vinden dat onzin. -
PSYCHOLOGELD
'Laten we narcisten uit de top van bedrijven en politiek weren'
Voldoet jouw baas, collega of zakenrelatie aan alle kenmerken van een narcist? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Met video
Wilde staking bij VDL Nedcar: ‘Fabriek ligt plat’
Bij autoproducent VDL Nedcar in het Limburgse Born (gemeente Sittard-Geleen) is vanmorgen een wilde staking uitgebroken. Volgens voorzitter Abdel Lahssaini van de ondernemingsraad (OR) zouden zo’n 2000 werknemers het bedrijf verlaten hebben en aan de poort staan.Born