'Waarom we graag afzien? Het geeft ons een gevoel van controle'
PSYCHOLOGELDWaarom zijn we zo dol zijn op zelfkastijding, zoals vasten, kou lijden of extreme sporten? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Hoeveel carnavalsvierders zouden er nu aan het vasten zijn? Als geboren Brabantse zag ik de afgelopen week op social media vele dronkemansfoto's voorbijkomen van vrienden die nog wel in het Zuiden wonen. Officieel is het carnavalsfeest het begin van de vastentijd.
De feestgangers gaan nog één keer los voordat ze 40 dagen op een houtje moeten bijten. Maar nu de periode van afzien is aangebroken, is het oorverdovend stil. En eerlijk gezegd ben ik daar maar wat blij mee.
Mensen die zo nodig aan zelfkastijding willen doen, zullen van mij geen like oogsten. Niet als ze vasten. Niet als ze een berg oprijden tegen kanker. En niet toen ze ijs over zichzelf heen gooiden tegen ALS.
Ook de '40 dagen challenge' van hulporganisatie Vastenactie krijgt van mij geen hartje. Alleen van het motto krijg ik al kriebels: 'Even minderen. Voor een ander'. Als je meedoet, moet je jezelf iedere dag iets ontzeggen. Zoals je luxe koffie, toetje of een avondsnack, tipt 40-dagen.nl.
Een andere optie is om de verwarming een graadje lager zetten. En iedere dag doneer je 2 euro aan aidspreventie in Zambia. Dat laatste is natuurlijk harstikke goed, maar ik snap niet waarom ik daarvoor veertig dagen moet gaan zitten blauwbekken.
Een ander lijdt niet minder, als ik mezelf afbeul. Bovendien staat mijn opoffering niet in verhouding tot de ellende van de ander. Jammer dat je allebei je ouders hebt verloren aan aids, maar ik trek 's avonds geen bamibal meer uit de muur. Da's ook afzien.
Wetenschappers hebben onderzocht waarom we zo dol zijn op zelfkastijding, zoals vasten, kou lijden of extreme sporten. Amerikaanse onderzoekers stellen dat afzien ons een gevoel van controle geeft. Er is veel ellende in de wereld, maar ik doe tenminste iets. Al was het maar dat ik ijsblokjes over mijn hoofd gooi.
Uit ander onderzoek blijkt dat onszelf kwellen ook een manier is om schuldgevoelens te verlichten. Afzien is een manier om boete te doen. Dat zie je bijvoorbeeld sterk terug bij zelfkastijding om religieuze redenen. Of wanneer iemand keihard gaat sporten omdat ie zich rot voelt omdat ie zoveel kilo's is aangekomen. Maar je kunt je natuurlijk ook schuldig voelen over de ongelijke verdeling in de wereld.
Conclusie: uiteindelijk hopen we aan al dat afzien zelf een goed gevoel over te houden. Een beter motto is dus: 'Even bikkelen. Om je eigen ego op te poetsen.' Wie dat durft toe te geven, krijgt van mij alsnog een like.
Reageren?economie@persgroep.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tientallen grote ondernemingen beloven geen belasting meer te ontwijken
Ruim veertig Nederlandse multinationals en andere grote ondernemingen hebben afgesproken om zich niet of niet meer schuldig te maken aan belastingontwijking- en ontduiking. Bedrijven als Philips, Jumbo, Ahold Delhaize, Randstad, Shell, Heineken, Rabobank en KLM maakten bekend zich achter de zogenoemde Tax Governance Code van ondernemersorganisatie VNO-NCW te scharen. Daarmee geven ze concreet aan dat ze belastingafdracht als plicht zien waarbij ze beloven geen gebruik te maken van omwegen in belastingparadijzen om maar belastingen te ontwijken. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PSYCHOLOGELD
'Laten we narcisten uit de top van bedrijven en politiek weren'
Voldoet jouw baas, collega of zakenrelatie aan alle kenmerken van een narcist? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
PREMIUM
Moeten vrouwen energietransitie leiden? ‘Vertrouwde mannelijke aanpak werkt niet meer’
Zijn vrouwen geschikter om de energietransitie te leiden dan mannen? Gewaagde vraag, maar Dorine Bosman, jarenlang in dienst van Shell en nu directeur in de Amsterdamse haven, wil hem wel beantwoorden. -
PREMIUMhoogleraar
Waarschuwing voor steeds zwaardere sancties: ‘We storten ons in diepe recessie’
Woensdag maakte de Europese Commissie het plan bekend voor een complete boycot van Russische olie. Het Westen moet oppassen met steeds zwaardere sancties tegen Rusland aan te kondigen, waarschuwt Harald Benink, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PSYCHOLOGELD
'Reuze irritant als een bedrijf je met de verkeerde naam aanspreekt'
Uit onderzoek blijkt dat we een product sneller kopen als de letters van onze naam erin voorkomen. Máár een spelfoutje is zo gemaakt en dat kan grote gevolgen hebben. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.