Volledig scherm
© ANP XTRA

Waterschapsbelasting schiet omhoog: check hier hoeveel je gaat betalen

De waterschappen verwachten dit jaar ruim 3 miljard euro te ontvangen aan heffingen. Dat is 4,6 procent meer dan in 2019. De groei was in tien jaar niet zo groot, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Vooral droge zomers en natte winters stellen de waterschappen voor nieuwe opgaven en ook nieuwe en strengere wetten kunnen leiden tot extra kosten, aldus het CBS. Driekwart van de heffingen wordt opgebracht door huishoudens, het resterende kwart komt voor rekening van boeren en bedrijven. 

Een gezinshuishouden in Limburg met een koopwoning met een WOZ-waarde van 248.000 euro gaat bijvoorbeeld bijna 12 procent meer betalen dan een jaar eerder en betaalt 286 euro in 2020. Een boerenbedrijf met 400.000 euro aan opstallen, 40 hectare grond en 3 vervuilingseenheden gaat in hetzelfde waterschap ruim 14 procent meer betalen en betaalt 2526 euro aan waterschapsbelasting in 2020.

Delfland duurst

Gezinnen en boeren zijn het duurst uit in het hoogheemraadschap Delfland. In Limburg stijgen de opbrengsten uit heffingen naar verwachting het meest, maar toch betalen ingezetenen daar nog minder dan elders in Nederland. Verhoging van de opbrengsten van het waterschap in Limburg is nodig om investeringen te kunnen doen om de inwoners te beschermen tegen wateroverlast en hoogwater in de Maas.

De 21 waterschappen zorgen ervoor dat er voldoende schoon water is. Ook zorgen ze dat de dijken veilig zijn en er geen overstromingen plaatsvinden.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.