Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt. © REUTERS

Weer omkopingszaak bij door schandalen geplaagde Deutsche Bank

Deutsche Bank, de door schandalen geplaagde Duitse grootbank, blijkt de financieel adviseur van een lid van de Saoedische koninklijke familie smeergeld betaald te hebben in de hoop de rijke klant vast te houden en meer zaken met hem te kunnen doen. Medewerkers van de bank betaalden de adviseur 1,1 miljoen dollar (zo’n 1 miljoen euro).

Deutsche Bank kwam de betalingen, die hebben plaatsgevonden tussen 2011 en 2012, op het spoor na intern onderzoek. Daaruit bleek dat bankmedewerkers van de afdeling vermogensbeheer de financieel adviseur ook gepaaid hebben door zijn nicht een stage aan te bieden op de juridische afdeling in Londen en haar uit te nodigen voor een exclusief congres in een Zwitsers skiresort St. Moritz.

De Duitse bank heeft de Duitse autoriteiten op de hoogte gesteld van de namen van twee medewerkers die verdacht worden van mogelijke omkoping en verduistering. Sinds het interne onderzoek zijn al zes betrokken medewerkers vertrokken bij de bank. Sommigen van hen bekleden nu topfuncties bij Barclays, UniCredit en Union Bancaire Privée, aldus de bank. Die heeft verder de bonussen van twaalf medewerkers opgeschort en geprobeerd om de twee medewerkers - die door justitie worden onderzocht - te ontslaan. Die hebben dat aangevochten bij de rechter. Eén met succes, de ander heeft geschikt.

Risicvolle landen

,,Het betrof een actie van een kleine groep mensen die handelden in strijd met het beleid van de bank”, aldus Deutsche Bank tegenover de zakenkrant Financial Times. De bank benadrukt dat de afdeling vermogensbeheer zich in 2015 uit zo’n 60 risicovolle landen heeft teruggetrokken, de banden met meer dan 4.000 dubieuze klanten heeft verbroken en activiteiten in offshore belastingparadijzen van de hand heeft gedaan. 

Deutsche, een van de grootste banken ter wereld, wordt al langer geplaagd door schandalen en miljardenboetes als gevolg van slappe (witwas)controles in het verleden. De problemen drukken zwaar op de resultaten van de bank. Of de bank zelfstandig kan blijven, is de vraag. Een fusiepoging met de Duitse Commerzbank om de problemen te lijf te gaan, mislukte vorig jaar.  

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.