Wegwerpbekertjes in de ban, afwasbare kantoormok is de nieuwe norm
Geen wegwerpbekertje, maar een eigen mok op kantoor. Daar valt (bijna) niet meer aan te ontkomen door nieuw kabinetsbeleid. Vanaf 2023 zijn (plastic) wegwerpbekertjes uit den boze.
Staatssecretaris Steven van Weyenberg (D66, Infrastructuur en Waterstaat) schrijft in een Kamerbrief dat kantoormedewerkers in 2023 in principe alleen nog afwasbare bekers dienen te gebruiken. Toch komt er geen totaalverbod op de koffiebekertjes. De staatssecretaris meldt dat op kantoor, bij een snackbar of in een winkel alsnog gebruik kan worden gemaakt van niet-duurzame producten, als het bedrijf voor hoogwaardige recycling zorgt en de producten gescheiden inzamelt.
Daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Zo moet in 2023 75 procent van alle gebruikte wegwerpbekertjes apart worden ingezameld en vanaf 2026 gaat het al om 90 procent. Ook komen er strengere regels voor niet-duurzame verpakkingen voor kant-en-klaarvoedsel. Voor wegwerpverpakkingen voor kant-en-klaarmaaltijden, zoals bijvoorbeeld maaltijdsalades, moet extra worden betaald of ze moeten verpakt zijn in herbruikbaar materiaal.
Lastig te recyclen
Volgens Van Weyenberg gooien we jaarlijks ruim zeven miljard plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen weg, omgerekend negentien miljoen stuks per dag. Deze materialen zijn vaak lastig te recyclen. Denk bijvoorbeeld aan papieren koffiebekers die vaak toch nog een laagje plastic bevatten om warme dranken vast te houden. Toch zijn er volgens de staatssecretaris voldoende duurzame alternatieven.
Dat laatste wordt bevestigd door Tim Schoenmakers van de Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem zijn de afgekondigde maatregelen in de praktijk ‘niet zo ingewikkeld’ voor tankstations; locaties waar veel koffie en thee wordt gedronken. ,,Veel wegwerpbekertjes zijn nu al gemaakt van materiaal dat 100 procent recyclebaar is. Het zijn vooral de plastic dekseltjes waar we vanaf moeten. Ik denk dat de markt voldoende tijd heeft om hier op te anticiperen en voor alternatieven zal zorgen. Dat zag je ook toen de plastic tasjes in winkels in de ban werden gedaan. We wennen er snel aan.’’ Schoenmakers vermoedt dat chauffeurs vanaf 2023 vaker een eigen mok of thermosfles mee zullen nemen om bij tankstations koffie of thee te tappen.
Eisenpakket
Ook bij leveranciers van koffieautomaten, zoals Jacobs Douwe Egberts (JDE), wordt het nieuwe eisenpakket niet gezien als een groot obstakel. ,,Alle koffiebekers, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, zijn recyclebaar mits ze op de juiste manier worden ingezameld en verwerkt. Die afvalinzameling gebeurt door onze klanten zelf. Daarnaast wordt weleens vergeten dat onze papieren bekers tot vier keer kunnen worden hergebruikt’’, aldus een JDE-woordvoerder.
Afgelopen zomer is ook het verbod op onder meer plastic rietjes en roerstaafjes ingegaan. En sinds 1 juli is er ook statiegeld op kleine plastic flesjes. Vanaf volgend jaar komt daar statiegeld op blikjes bij. De maatregelen zijn bedoeld om wegwerpplastic en zwerfafval terug te dringen. Aangezien hier Europese afspraken over zijn gemaakt, moet elke EU-lidstaat hieraan voldoen.
Beluister hier onze podcast Geld Dichtbij:
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
1
Leven in april opnieuw duurder, inflatie toegenomen tot 5,2 procent
Het leven voor Nederlandse huishoudens is in april gemiddeld 5,2 procent duurder geworden dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een snelle raming van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Daarmee is de inflatie hoger dan in maart, toen die 4,4 procent was. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen vorige maand minder sterk daalden dan in maart -
1
CBS: Europese economie groeit, maar die van Nederland hapert
De Nederlandse economie is onverwacht met 0,7 procent gekrompen in het eerste kwartaal. Vooral de export daalde, evenals de gaswinning. Dat blijkt uit de eerste raming van de economische groei door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Koken & eten
Waarom een ijsje met een houten lepel eten voor sommige mensen verschrikkelijk is
Er doen veel verhalen de ronde over eten en drinken. Deze week: houten ijslepels. Laura Obdeijn zoekt uit het zit.
-
PREMIUM
Wegwerpplastic in de ban, snackbars zoeken alternatief: ‘Frietje zal duurder worden’
-
-
-
Tienduizenden ondernemers hebben nog geen cent van hun coronaschuld afgelost
Nog steeds hebben 60.000 ondernemers niets van de coronaschuld afbetaald aan de Belastingdienst. Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer. De totale schuld van alle ondernemers, onder wie de ondernemers die hun schuld deels hebben afgelost, bedroeg eind april 16,5 miljard euro. -
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.