Volledig scherm
PREMIUM
Eeen medewerker Lehman Brothers draagt dozen naar buiten. © AFP

Zij werden het gezicht van de crisis

10 jaar kredietcrisisTien jaar geleden kraakte de wereldeconomie in haar voegen. Hoe kon de crisis ontstaan? Hebben we lessen getrokken? Het eerste deel: werknemers van Lehman Brothers die in 2008 met dozen vol spullen op straat werden gezet. Ze missen Lehman nog steeds.

Lynn Gray was in Central Park net over de finish gekomen van de jaarlijkse hardloopronde om geld in te zamelen voor onderzoek naar borstkanker toen haar telefoon ging. Het was een zondag in september, ze stond nog langs het parcours in het park, en haar baas hing aan de lijn. Lehman Brothers, de bank waar ze werkte als onderdirecteur in de vastgoedtak, zou verkocht worden. Zij moest naar kantoor komen. Vertrouwelijke documenten over alle deals die haar afdeling had gesloten, stonden op haar computer. Ze moest gegevens verzamelen voor de koper.

 1. TUI-topman: Vliegen te goedkoop? Tja, dat is marktwerking
  PREMIUM

  TUI-top­man: Vliegen te goedkoop? Tja, dat is marktwer­king

  Fritz Joussen (55) is de hoogste baas van TUI, de grootste reisorganisatie ter wereld. Onder zijn bewind transformeerde TUI zich van traditionele reisaanbieder die pakketreizen verkoopt, naar een bedrijf dat vooral zelf hotels, cruiseschepen en vliegtuigen heeft. Zo bood de onderneming tegenwicht aan de sterke opkomst van digitale reisplatforms als Booking.com. ,,We weten steeds beter wat onze klanten willen.’’
 2. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

  Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

  Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.