Zorgen in Zwitserland om ‘te grote’ fusiebank UBS/Credit Suisse: ‘Enorm risico’
De fusiebank die ontstaat na de overname van Credit Suisse door UBS is te groot voor Zwitserland. Dat heeft leider Roger Nordmann van de sociaal-democratische SP maandag gezegd. Die partij is de op een na grootste in het Zwitserse parlement en maakt deel uit van de regeringscoalitie.
,,Het nieuwe UBS is een enorm risico”, aldus Nordmann. ,,Die bank heeft straks meer dan 1500 miljard frank (omgerekend ruim 1511 miljard euro) aan bezittingen en is simpelweg te groot voor Zwitserland.” Als UBS in de problemen zou komen, zouden de Zwitserse centrale bank SNB en de Zwitserse overheid niet genoeg middelen hebben om een ondergang te voorkomen.
Daar komt bij dat Zwitserland en de SNB al 209 miljard frank hebben toegezegd om te voorkomen dat Credit Suisse omviel en om de overname door UBS mogelijk te maken. “Het is een enorm risico.”
Nordmann wil dat er meer scheiding komt tussen de consumententak van banken en zakenbanken en vermogensbeheerders. Die laatste soorten banken lopen grotere risico’s.
Bonussen
Credit Suisse betaalt dit jaar gewoon bonussen uit aan zijn personeel. Dat schrijft het bestuur van de bank maandag in een memo aan alle medewerkers. Veel personeelsleden krijgen later deze maand een jaarlijkse bonus. Maar ook prestatiebonussen zullen dit jaar gewoon betaald worden, aldus de in problemen geraakte bank.
Credit Suisse zegt zich aan alle geldende afspraken over lonen te zullen houden. Daarbij maakt de bank wel een voorbehoud. De Zwitserse overheid kan nog ingrijpen bij de prestatiebonussen.
De overname van Credit Suisse wordt naar verwachting pas tegen het einde van het jaar afgerond. Tot die tijd zal Credit Suisse zo veel mogelijk doorwerken alsof het ‘business as usual’ is, staat in de memo.
Schandalen
De overname van Credit Suisse door UBS - dat onder leiding staat van oud-ING-directeur Ralph Hamers - werd dit weekeinde beklonken. Credit Suisse was in de problemen gekomen door een reeks schandalen en door berichten dat steeds meer klanten hun geld bij de bank weghaalden. De financiële markten waren toch al gespannen door het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank.
Bekijk onze economievideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Niet aansprakelijk voor chaos door drukte? Top van Schiphol moet zich bij de rechtbank melden
Luchthaven Schiphol, Amsterdam -
Ziggo kan straks ook tarieven omlaag gooien, mochten prijzen in Nederland ooit gaan dalen
Kabelaar Ziggo kan lagere tarieven gaan rekenen aan nieuwe én bestaande klanten, mochten de consumentenprijzen in Nederland dalen. Vooralsnog was een verlaging om die reden onmogelijk volgens de voorwaarden, alleen een verhoging was toegestaan. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Aandelen Nederlandse banken onderuit, ondanks redding van Credit Suisse
De bankencrisis is nog niet voorbij. Ook na de redding van de Zwitserse bank Credit Suisse gingen de bankaandelen verder onderuit. -
PREMIUMmet video
‘Wat je níet moet doen is je vakantiegeld zonder doel op je rekening laten staan’
Deze week krijgen de meeste Nederlanders hun vakantiegeld. Met z’n allen krijgen we een enorme smak geld van miljarden euro. En iedereen wil een deeltje van die schat.
-
PREMIUM
Wims droom in Italië werd dure nachtmerrie: ‘10 miljoen geïnvesteerd, maar nog geen resort’
-
-
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?