Zweden zien af van overname hoogovencomplex Tata Steel IJmuiden
UpdateHet hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden gaat toch niet over in Zweedse handen. Staalbedrijf SSAB heeft zich teruggetrokken uit de overnamegesprekken. Volgens de Zweden wogen de te behalen voordelen van de deal uiteindelijk toch niet op tegen de kosten en investeringen die nodig zouden zijn geweest.
Delen per e-mail
,,We hebben Tata Steel IJmuiden zorgvuldig geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat een overname om technische redenen lastig zou zijn”, laat SSAB-topman Martin Lindqvist weten. Hij geeft ook aan dat de Nederlandse activiteiten niet goed in te passen waren in de duurzaamheidsstrategie van het Zweedse bedrijf.
Onlangs waren er al geruchten dat de gesprekken tussen Tata Steel en SSAB niet echt wilden vlotten. Twee grote aandeelhouders van SSAB zouden zich tegen de overnameplannen hebben gekeerd. Als het wel tot een deal was gekomen waren hier waarschijnlijk miljarden dollars mee gemoeid geweest.
Nieuwe onzekerheid
Nu de partijen er niet zijn uitgekomen zorgt dat voor de vestiging in IJmuiden voor nieuwe onzekerheid. De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk voorgoed verlossen van het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel. Voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken stelde eerder ook dat de deal hem wel aantrekkelijk leek.
Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd was.
‘Teleurstellend’
Het kabinet is teleurgesteld dat het Zweedse staalbedrijf SSAB toch afziet van een overname van Tata Steel Nederland. Het wegvallen van de overname is vooral een domper omdat het kabinet blij was met de groene ambities van SSAB, terwijl de Zweden juist aangeven dat ze aanliepen tegen de hoge verduurzamingskosten die gepaard zouden gaan met de overname.
Demissionair minister van Economische Zaken Bas van ‘t Wout noemt het “jammer” en “teleurstellend”. Maar het kabinet heeft zelf nog niet van Tata Steel gehoord om welke reden de deal van de baan is.
Het kabinet heeft in gesprekken met Tata Steel eerder benadrukt dat het vooral belangrijk is zoveel mogelijk banen in Nederland te houden. Daarnaast is de vergroening van de staalsector een belangrijk punt. Het ministerie van Economische Zaken werkt al langer aan plannen om Tata toekomstbestendiger te maken. ,,Daarmee gaan we gewoon door”, zegt Van ‘t Wout.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CBS: Milieusector groeit door energietransitie
De milieusector in Nederland wordt steeds groter door de energietransitie, het beleid om de uitstoot van broeikasgassen flink omlaag te brengen door over te gaan op duurzame energie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2020. -
Pakketbezorgers slepen PostNL voor rechter om onderbetaling
Zelfstandige pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter, omdat ze vinden dat ze worden onderbetaald door het post- en pakketbedrijf. De Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BPVD) is hiervoor een procedure begonnen via Pakket Post en Mailgroep Haarlemmermeer, het bedrijf van haar voorzitter Ruud Wassenaar. -
Vakbonden roepen op tot landelijke staking vrachtwagenchauffeurs
Vakbonden FNV en CNV roepen alle medewerkers in de beroepsgoederensector op om maandag te staken. Werknemers en werkgevers in de sector kunnen het al lange tijd niet eens worden over een nieuwe cao voor onder meer vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers. -
PREMIUM
Europese vakbonden en werkgevers: sociaal bloedbad bij te snelle afbouw coronasteun
Europese vakbonden en werkgevers vrezen een tsunami aan faillissementen en een sociaal bloedbad als tijdelijke coronasteunmaatregelen te snel worden afgebouwd. In heel Europa gaat het in het ergste geval om honderdduizenden bedrijven en tientallen miljoenen werknemers. -
Waarde sneakerbeurs StockX naar 3,8 miljard dollar
Sneakermarktplaats StockX heeft 255 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. Daarmee is het Amerikaanse bedrijf, met ook een vestiging in Eindhoven, nu 3,8 miljard dollar waard. Omgerekend is dat 3,2 miljard euro. StockX zou zich voorbereiden op een beursgang die mogelijk later dit jaar al plaatsvindt.
-
PREMIUM
Boskalis-baas over rechttrekken schip in Suezkanaal: ‘Avonds zette ik gewoon de aardappelen op tafel’
In negen dagen tijd redde Boskalis twee keer de wereld. Eerst door containerreus Ever Given uit het Suezkanaal te halen en woensdag voorkwam het een ongekende olieramp door een stuurloos vrachtschip te bedwingen voordat het door de Noorse fjorden zou worden opengereten. Peter Berdowski, ceo van de Papendrechtse bagger- en bergingsspecialist, blikt terug. -
Meer winst Eneco, met dank aan belastingbetaler
Rotterdam - Door de coronacrisis daalde de afzet van gas en elektra door energiebedrijf Eneco. Maar de winst steeg, mede dankzij de belastingbetaler. -
Nieuw reddingsplan van 4 miljard voor Air France KLM
Air France KLM heeft een nieuw reddingsplan gepresenteerd om het bedrijf door de coronacrisis heen te helpen. Het water staat het bedrijf aan de lippen omdat het aantal reizigers is gekelderd. Nieuw kapitaal en minder lasten moeten Air France en KLM gaan helpen.