113 miljoen overheidssteun voor regionale bedrijven: van FC Twente tot Preston Palace
ZOEK JE BEDRIJFENSCHEDE - 7707 bedrijven in Twente en de Achterhoek hebben gebruikt gemaakt van de coronanoodhulpregeling van de overheid. Samen ontvingen zij een voorschot van meer dan 113 miljoen euro om de afgelopen maanden het loon van het personeel door te betalen.
Grolsch ontving een voorschot van bijna drie miljoen euro. Thales uit Hengelo kreeg 5,6 miljoen euro uitgekeerd. Preston Palace kreeg 1,3 miljoen euro. En bandenfabriek Apollo Vredestein - die onlangs bekendmaakte meer dan 500 mensen te ontslaan - kreeg een voorschot van bijna zeven miljoen euro.
Landelijk ging het om bijna 140.000 verstrekt subsidies met een totale som van bijna 8 miljard euro. Vooral bedrijven in de horeca, zakelijke dienstverlening en detailhandel werden zwaar getroffen.
Kijk hier welke bedrijven in uw woonplaats gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling:
FC Twente
De Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat bedrijven geen personeel zouden ontslaan. Voor de tweede ronde van de NOW, die in juni is ingegaan, geldt die beperking niet. FC Twente (1,5 miljoen euro) kondigde onlangs bijvoorbeeld het ontslag van 18 personeelsleden aan. Het aantal bleef onder de 20, want wie meer dan 20 werknemers wil ontslaan en toch NOW wil blijven ontvangen, moet een akkoord hebben met de vakbond of ondernemingsraad.
Helemaal wrang: de Enschedese drukkerij AGI van de Steeg kreeg een voorschot van een half miljoen. Vorige week maakte het bedrijf bekend haar deuren te sluiten: 95 banen weg. Al even opmerkelijk: in enkele gevallen slechts enkele euro‘s uitgekeerd. Hoff uit Enschede en Leest uit Almelo konden beide een voorschot van 1 euro op de rekening bijschrijven. Pizzeria Istanbul Grill kreeg het laagste bedrag van Hengelo: 135 euro.
61 procent verlies
De 5242 Twentse bedrijven ontvingen gezamenlijk een voorschot van iets meer dan 80 miljoen euro. Gemiddeld hadden zij een omzetverlies van 61 procent. De meeste aanvragen werden gedaan in de detailhandel (946), de overige commerciële dienstverlening (849) en de horeca en catering (788).
In de Achterhoek ontvingen 2465 bedrijven 33 miljoen euro. Daar werden naast de detailhandel (459) en de horeca en catering (402) ook veel aanvragen gedaan in de metaalindustrie, installatie en voertuigen (410).
Tweede ronde
De eerste ronde van de NOW liep van maart tot en met mei. Bedrijven komen in aanmerking voor deze regeling wanneer zij vanwege de coronacrisis ten minste 20 procent minder omzet draaiden. Tot 90 procent van de salarissen werd dan door het Rijk doorbetaald met een maximum van 9538 euro per werknemer.
Geen dividend meer
Bedrijven die de komende maanden nog steeds een grote omzetverlies verwachten door de coronacrisis, kunnen zich tot 31 augustus aanmelden voor de tweede ronde. Voor die tweede ronde gelden strengere regels wat betreft het uitkeren van dividend aan aandeelhouders en bonussen aan bestuurders: dat mag niet meer.
Terugbetalen
Het is ook niet zeker dat de genoemde bedrijven de verstrekte voorschotten mogen houden. Sommige zullen moeten terugbetalen, omdat ze de verwachte omzetdaling te hoog hebben ingeschat. Dinsdag werd bijvoorbeeld bekend dat de HEMA van het ontvangen voorschot van 11,4 miljoen euro circa 6 miljoen moet terugbetalen. Er zijn ook mkb-bedrijven in bijvoorbeeld de horeca, die behalve NOW-subsidie ook een tegemoetkoming krijgen in hun vaste lasten. Die moeten de NOW-subsidie als omzet tellen en dat pakt nadelig uit voor de hoogte van de loonsteun, aangezien die is afgestemd op de mate van omzetverlies.
Fraudegevoelig
De NOW-regeling is fraudegevoelig. De controle van alle aanvragen zou daarom achteraf met behulp van een accountantsverklaring moeten gebeuren. Dat hoeft nu echter niet meer in alle gevallen. Bij kleinere bedrijven is nacontrole door administratiekantoren, of andere financiële dienstverleners voldoende. Er er is alleen een accountantsverklaring nodig als de eindafrekening hoger is dan 125.000 euro. Dat is nu slechts bij 10 procent van de aanvragen aan de orde, maar deze groep grote bedrijven is wel goed voor ontvangst van tweederde van het totale voorschot. Is de subsidie lager dan 25.000 euro is een nacontrole zelfs helemaal niet nodig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMmet video
Flitsbezorger in Twente is sneller dan jij. Is dat echt zo? ‘Dit is toch te maf voor woorden’
Flitsbezorging verovert ook langzaam Twente. In drie steden kun je al boodschappen bestellen, ‘sneller dan je het zelf kunt kopen’. Is dat echt zo? Een test. „Sorry dat ik zo laat ben.” -
PREMIUM
Bij diamanten paar Anne en Margje uit Haaksbergen was het altijd zoete inval: ‘Gottegot, alwéér volk’
HAAKSBERGEN - Het zijn twee bezige bijen, altijd actief met klussen, sporten, vrijwilligerswerk, reizen. Voor echtelijke trammelant hadden Anne en Margje Kooistra gewoon geen tijd. Woensdag 18 mei vierde het gelukkige stel zijn 60-jarig huwelijk.
-
PREMIUM
YouTube legt Dennis Schouten en Roddelpraat nieuwe sancties op: ‘Waarom? Dit is belachelijk’
ENSCHEDE - YouTube heeft Dennis Schouten zowel privé als op zijn account Roddelpraat nieuwe sancties opgelegd. De Twentse presentator kan met beide accounts niet langer geld genereren via advertenties op het platform. „Cancel cultuur 2022 ten top” aldus de Glanerbrugger zelf. -
Gezocht: 12 hectare grond voor uitbreiding bedrijventerrein in Haaksbergen: ‘Onteigening niet uitgesloten’
HAAKSBERGEN - Als warme broodjes gingen de kavels op bedrijventerrein Stepelerveld over de toonbank. Het college wil het terrein uitbreiden met 12 hectare agrarische grond. Die koopt de gemeente het liefst in goed overleg, maar onteigening is niet uitgesloten. -
PREMIUM
Vrouw gewond als honderden kilo's eikenhout op haar vallen door noodweer bij Diepenheim: 'Had anders kunnen aflopen’
DIEPENHEIM - Het onweer dat vanmiddag over Twente en de Achterhoek trok zorgde voor een ernstig ongeval op de N740 bij Diepenheim. De top van een eik viel bovenop een vrouw uit Borculo, net toen zij de weg wilde vrijmaken van afgebroken takken. Werkgever Berry de Jonge is nog onder de indruk: „Het had ook heel anders kunnen aflopen.”
In samenwerking met indebuurt Enschede