Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren (links) en Carola Schouten nemen het investeringsaanbod Kansen in Overijssel in ontvangst. © Valerie Kuypers

‘30 miljoen voor Twente is een prachtig succes’

DEN HAAG - ,,Dit is een prachtig resultaat, waar we met z’n allen hard voor hebben gewerkt.’’ Dat zegt de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum vrijdagmiddag na het het nieuws uit Den Haag dat Twente kan 30 miljoen euro tegemoet zien voor het afsluiten van een zogeheten regiodeal met het rijk.

Daarmee krijgt de regio iets minder geld voor te ondersteunen sociaal-economische projecten waar om was gevraagd. Twente hoopte op een bijdrage van 38 miljoen. De grotendeels bekroonde regiodeal komt tot stand na een maandenlange intensieve lobby door de Twente Board, het adviesorgaan waarin de politiek, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties zijn verenigd. 

Twentse projecten

De regio had het rijk gevraagd om een ‘partnerschap’ rond een pakket van elf Twentse projecten waar verschillende partijen de komende jaren gezamenlijk de schouders onder willen zetten. Die te ondersteunen projecten raken aan ontwikkelingen in de techniek, arbeidsmarkt, mobiliteit/vestigingsklimaat en energie. De regionale partijen trekken daar 128 miljoen euro voor uit, ‘Den Haag’ trekt dus voor 30 miljoen miljoen de portemonnee. ,,Dat is, gelet op de vele tientallen regiodeals die zijn ingediend en het feit dat het budget beperkt is, een succes dat we voor Twente mogen koesteren’’, zegt Van Hijum. ,,We kunnen nu eindelijk aan het werk om de techniek in Twente een impuls te geven en de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken.’’ De regionale en provinciale bestuurders gaan nu  het rijk aan de tafel gaat voor de gedetailleerde uitwerking van de regiodeal.      

Het rijk heeft in twee delen 400 miljoen euro beschikbaar voor alle regiodeals. Voor een eerste deel is landelijk 215 miljoen euro beschikbaar. De Achterhoek kan daarvan 20 miljoen tegemoet zien. Van de vijf voorgestelde regiodeals in Overijssel (totale gevraagde bijdrage 85 miljoen) is alleen het Twentse plan (deels) gehonoreerd. Voor heel Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) vallen in totaal drie projecten in de prijzen. Naast Twente en de Achterhoek kan ook Wageningen op een bijdrage rekenen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.