Volledig scherm
Het Springkussen Festival in Amsterdam (2015) © ANP

Audio | Muziek mag niet hard genoeg: festival in Enschede afgelast

ENSCHEDE – Het allereerste Springkussenfestival in Enschede gaat niet door. Het feest, dat op 6 augustus gepland stond in Het Volkspark, kreeg de vergunningaanvraag er niet door bij de gemeente Enschede.

Het springkussenfestival is landelijk een groeiend fenomeen,waarbij vrolijkheid op springkussens en stormbanen wordt gecombineerd met dancemuziek.

Het evenement voor volwassenen wordt ook gehouden in Eindhoven en Amsterdam en zou dit jaar voor het eerst Enschede aandoen.

Te weinig decibellen
“Maar het gaat niet door”, laat medeorganisator Bob Wisman desgevraagd weten. “We wilden een geluidsontheffing hebben voor 95 decibel, volgens Enschede Promotie was dat geen probleem. Maar bij de gemeente kwam de vergunningaanvraag er niet door. Ze wilden tot maximaal 90 decibel gaan vanwege de bewoning rondom het Volkspark.”

Reden genoeg voor de organisatie van het springkussenfeest om de stekker eruit te trekken. “Wij wilden geen concessies doen, bovendien eisen DJ’s vaak ook minimaal die 95 decibel voor een juiste beleving van hun dancemuziek", laat Wisman weten.

In totaal was er 20.000 vierkante meter aan opblaasplezier gepland. Topattractie had de ‘Big Mama’ moeten worden: het grootste springkussen ter wereld.

Al 1000 kaarten verkocht
Die uitkomst van de vergunningaanvraag was dus een flinke domper, want ook de kaartverkoop voor het festival in Enschede was al gestart. Sterker nog: er waren al ruim 1.000 tickets verkocht. Volgens de organisator hebben de kaartjeskopers inmiddels hun geld terug, inclusief administratiekosten. “En als ze willen mogen ze voor de helft van het geld naar ons springkussenfestival in Amsterdam”, aldus Wisman.

Grote vraag is natuurlijk of de organisatie niet te voorbarig is geweest met de aankondiging en kaartverkoop van het Enschedese festival. Wisman: “Die vraag krijgen wij vaak, hadden we niet eerst moeten wachten tot de vergunning helemaal rond was? Maar zo werkt het vaak niet bij festivals. Soms is alles pas in de laatste week voor het festival definitief in orde. Wij hebben er voor gekozen om al te starten met de kaartverkoop, omdat we het gevoel hadden dat het allemaal goed kwam. Helaas bleek dat niet zo te zijn.”

Deur op een kier
​Of Enschede daarmee van de kaart is voor als locatie voor het populaire festival laat Wisman in het midden. “Ik houd de deur wel op een kiertje, want het oosten van Nederland blijft een interessante markt voor ons. Helemaal door het Duitse achterland. Het overleg met Enschede Promotie was ook steeds prima, daar lag het niet aan. Er zijn alleen andere keuzes gemaakt door de gemeente, dat is jammer.”

TV Enschede FM sprak met Bob Wisman over het evenement. Beluister dat fragment hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.