Volledig scherm
Beckum mag bouwen. Het dorp wil niets liever. © Carlo ter Ellen

Beckum mag weer bouwen

HENGELO/ BECKUM Het gemeentebestuur heeft het licht op groen gezet voor de bouw van tien starterswoningen in Beckum. Nu de locatie nog.

De gemeenteraad heeft deze week de Woonvisie aangenomen. Onderdeel daarvan is het woningbouwprogramma voor de komende tien jaar. In de oorspronkelijke versie werden daarin geen concrete aantallen voor Beckum genoemd, maar op aandringen van de Dorpsraad is alsog een aantal van tien starterswoningen opgenomen in het programma.
„Het is een beginnetje”, zegt Eric Groothuis van de werkgroep kleinschalige woningbouw van de Dorpsraad. Hij heeft het zelf al eens uitgerekend. Beckum telt nu nog 1.150 inwoners. Als er niet bijgebouwd wordt, dan zou dat komende tien jaar door vergrijzing en ‘verdunning’ (kleinere gezinnen, meer alleenstaanden) teruglopen tot 950. Om het aantal inwoners en daarmee het voorzieningenniveau en de leefbaarheid op peil te houden moeten er volgens Groothuis in de komende tien jaar zeker 50 tot 75 woningen bij komen.

Eerste stap

Het college van B en W noemt de toevoeging van tien starterswoningen in Beckum aan het woningbouwprogramma ‘een eerste stap’. Volgens het college is er in de toekomst met name behoefte aan aangepaste woningen voor ouderen. Volgens Groothuis heeft wethouder Marcel Elferink al toegezegd dat er ruimte is voor vervolgplannen voor de bouw van extra woningen.
De locatie voor de starterswoningen staat nog niet vast. Maar de voorkeur van de werkgroep kleinschalige woningbouw gaat uit naar de voormalige supermarkt aan de Beckumerschoolweg en het aangrenzende schapenweitje. De oude supermarkt, die in 2005 de deuren sloot, zou dan gesloopt moeten worden. De werkgroep is hierover al enige tijd in overleg met de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.