Volledig scherm
© Lars Smook

Bestuur HVV Hengelo doet kunstgrasveld in de ban

HENGELO - Het bestuur van voetbalvereniging HVV Hengelo heeft besloten dat voorlopig niet meer getraind en gespeeld mag worden op het kunstgrasveld op sportpark De Waarbeek. Aanleiding is een onderzoek naar de samenstelling van de rubberkorrels waarmee het veld is ingestrooid.

Steekproef
De steekproef is uitgevoerd door het Duitse onderzoekinstituut TÜV, in opdracht van RTV Oost. In totaal werden de velden van zeventien Overijsselse voetbalclubs onder de loep genomen. Op zestien ervan werden in de korrels meer kankerverwekkende stoffen (PAK’s) aangetroffen dan diverse specialisten op grond van de normen voor consumentenproducten gezond achten.

Risico
Daartoe behoorde ook het veld van HVV Hengelo. „Natuurlijk zijn wij daarvan geschrokken”, zegt voorzitter Fons Nijland. Het gehalte PAK’s in de rubber korrels ligt volgens hem ‘aanzienlijk’ boven de norm. Het bestuur wil geen risico nemen en heeft daarom besloten voorlopig geen trainingen en wedstrijden toe te staan op het kunstgrasveld.

Uitslag
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt momenteel de mogelijke gezondheidsrisico’s van rubberkorrels. De uitslag wordt half december verwacht. In afwachting daarvan blijft het kunstgrasveld van HVV Hengelo verboden terrein. Tot die tijd moet de club zich behelpen met de twee natuurgrasvelden. „Met een beetje kunst- en vliegwerk kunnen we ons daarmee wel redden”, zegt voorzitter Nijland.

Het bestuur heeft de teams verder dringend geadviseerd om ook bij uitwedstrijden voorlopig niet op kunstgras te spelen. Nijland verwacht geen problemen met de KNVB. „De bond heeft aangegeven daarin coulant te zullen zijn.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.