Volledig scherm
De Muziekbank is een onderdeel van de bibliotheek in Enschede. © Reinier van Willigen

Bibliotheek Enschede veel
meer dan alleen uitleen boeken

ENSCHEDE - Anders dan in het verleden, moet het bij de bibliotheek in Enschede niet langer uitsluitend gaan om getallen zoals het aantal leden of uitleningen, maar om de bijdrage die de bibliotheek levert voor de stad. Daarom vraagt de bibliotheek inwoners van Enschede mee te denken over de toekomst. 

Wat draagt bij aan het leesplezier? Een gezellige ruimte met comfortabele stoelen en goede koffie waar je lekker kunt (voor)lezen? Of kom je graag naar de bibliotheek om andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen? Daarover wil de bibliotheek in gesprek met bezoekers.

Ouderwets

 „Bij veel mensen leeft nog het ouderwetse beeld van een bibliotheek waar je boeken leent. Maar we zijn zoveel meer”, zegt Patty Rademaker van de bibliotheek. Wat Enschedeërs willen en belangrijk vinden, wordt daarom meegenomen in het nieuwe beleidsplan voor de komende drie jaar.

Verhuizing

De plannen staan los van een eventuele verhuizing van de Pijpenstraat naar het Muziekkwartier. Zoals bekend zou het culturele gebouw aan het Wilminkplein na een interne verbouwing ook de bibliotheek een nieuw onderkomen bieden. De schetsen daarvoor zijn al gepresenteerd door architect Aat Vos. Als de kogel door de kerk is, past de inrichting van de ‘nieuwe’ bibliotheek heel goed bij de veranderde rol.

Leescafé

Ook in de huidige vorm wil de bibliotheek luisteren naar de gebruikers. „Tijdens de brainstormsessies horen we graag wat Enschedeërs vinden van bepaalde thema’s, maar ook over bijvoorbeeld de bewegwijzering in de bibliotheek, de kastindeling, een voorleesmiddag of een leescafé.”

Jongeren

De bibliotheek wil met een breed publiek in gesprek, maar nadrukkelijk ook met jongeren en studenten. Vanaf 27 januari tot en met 26 februari vinden verschillende sessies plaats: voor volwassen (potentiële) klanten, Jong volwassenen en studenten, maatschappelijke organisaties en het onderwijs. Meer informatie: bibliotheekenschede.nl.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.