Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bijlzwaaier uit Enschede moet voorlopig in de cel blijven

ENSCHEDE - Rob G. uit Enschede moet geduld hebben voor hij de gevangenis mag verlaten. Donderdagmiddag besliste de rechtbank dat zijn voorlopige hechtenis niet wordt geschorst en dat zijn zaak, waarin ook zijn vriendin B. verdachte is, zal worden aangehouden.  

Voorarrest

G. zit al acht maanden vast na een incident aan de Noord-Esmarkerrondweg op 12 juni vorig jaar, waarbij hij met een bijl zou hebben lopen zwaaien en een vrouw, Z. in het bijzijn van haar kinderen in de buik heeft getrapt. De vete broeide al langer op het woonwagenkamp in Enschede, maar begon met een ruzie tussen de kinderen van beide gezinnen. G. was op die bewuste dag druk aan het werk in zijn meubelmakerij in Enschede, toen hij door zijn vriendin B. werd gebeld. Zij en haar kinderen waren volgens eigen zeggen kort daarvoor bij school door een goede kennis A. bedreigd met de dood. 

Woedend

G. ontstak in woede en reed naar het kamp, pakte een handbijl uit de schuur en reed samen met zijn vriendin naar de plek vlakbij school waar hij A. en Z. met haar kinderen aantrof op de Noord-Esmarkerrondweg ter hoogte van de Oosterbegraafplaats. „Dat ik die bijl meenam, was puur uit zelfbescherming, want A. had al vaker gedreigd mij of mijn kinderen wat aan te doen”, zei G. „Ik had niet de intentie om ermee te slaan.”

Getuigen horen

Bij de tweede pro-forma zitting op 9 december diende zijn advocaat Nancy Dekens meerdere onderzoekswensen in. Gisteren gebeurde dat opnieuw, zij het dat het nu ging om het afspelen van bepaalde delen van verhoren van de kinderen van Z. en het getuigenverhoor van A. „Het gaat mij er om op welke toon bepaalde dingen zijn gezegd door de kinderen en het vermeende slachtoffer, want dat klinkt heel anders dan de manier waarop het op papier is gezet”, gaf advocaat Dekens van G. aan. 

Quote

Dat ik die bijl meenam, was puur uit zelfbe­scher­ming, want A. had al vaker gedreigd mij of mijn kinderen wat aan te doen

Rob G.

Getuigenissen

Met name de getuigenissen van de kinderen van Z. liegen er niet om. Ze toonden aan hoeveel impact het incident op de kinderen heeft gehad. G. was daar ook schuldbewust over. „Dat is slecht en ik had haar niet moeten trappen”, zei G., die blijft ontkennen met de bijl te hebben geslagen.  

Parketpolitie

De hechtenis van B. was al eerder geschorst en de rechtbank besloot ook het reclasseringstoezicht voor haar te beëindigen. De poging van zijn advocate de voorlopige hechtenis van G. te schorsen of op te heffen strandde. G’s gezin is door zijn detentie in de schulden terecht gekomen. Zijn meubelbedrijf ligt stil. „Wij willen eerst dat er een schorsingsrapport door de Reclassering wordt opgemaakt, want uw persoonlijke omstandigheden zijn nog niet besproken”, zei voorzitter Rikken. G. ontstak daarop in woede en verliet luid scheldend de zaal via de sluis naar een cel, waar hij door meerdere agenten van de parketpolitie tot bedaren gebracht moest worden.

Wanneer de zaak verder gaat is nog niet bekend.   

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.