Volledig scherm
Ziekenhuizen verkopen hyacinten voor zorg en begeleiding jonge mensen met kanker.

Bloemenactie in MST Enschede voor jonge mensen met kanker

ENSCHEDE - Jongvolwassenen met kanker en hun zorgverleners verkopen vrijdag  hyacinten in de hal van het Medisch Spectrum Twente (MST). Hiermee halen zij geld op voor zorg en begeleiding voor deze jonge mensen. 

Deze AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn in ‘de bloei’ van hun leven. Dat op jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt is relatief onbekend. Deze jonge mensen krijgen te maken met vragen rondom mogelijk verlies van vruchtbaarheid door de kankerbehandelingen, problemen met studie en werk en verlies van sociale contacten. 

Begeleiding

Om daar aandacht voor te vragen, organiseert het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers voor de zesde keer de HAYAcintenactie. Het MST levert leeftijdsspecifieke begeleiding aan jonge mensen met kanker. In het ziekenhuis in Enschede geven vrijdag zorgverleners en jongvolwassenen informatie aan bezoekers.

Volledig scherm
2016-01-06 13:57:29 ENSCHEDE - Exterieur van de nieuwbouw van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. in Enschede. ANP REMKO DE WAAL © anp

2700 patiënten

Jaarlijks krijgen in Nederland 2700 jonge mensen tussen 18 en 35 jaar kanker. Van hen overlijdt twintig procent. Bloemenveiling Royal FloraHolland en Plantion trappen vrijdagmorgen om 6.30 uur af met een veiling. De opbrengst van de eerste kar hyacinten doneren ze aan het AYA Zorgnetwerk. Daarna nemen 22 ziekenhuizen, waaronder het MST, het over.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.