Voor en achterkant van het boek, dat bestaat uit  twee afzonderlijke delen.
Volledig scherm
Voor en achterkant van het boek, dat bestaat uit twee afzonderlijke delen. © Bert Hellegers

Boek over ‘oorlog in Enschede’ eerder verspreid

ENSCHEDE - Gecombineerde boek over Enschede in de oorlog en het levensverhaal van verzetsheld Leendert Overduin ligt al vanaf donderdag 26 maart in de handel.

Het boek zou eigenlijk op 1 april worden gepresenteerd. Dan is het precies 75 jaar geleden dat de eerste Britse soldaten van de Guards Armoured Divisie Enschede bereikten.

Onzekere tijd

„Maar je weet in deze onzekere tijd van coronacrisis niet of op 1 april de boekenwinkels nog open zijn. Mede op advies van Kees Schafrat van Broekhuis stellen we het boek nu al beschikbaar”, zegt initiatiefnemer en mede-auteur Willy Berends.

Historische Sociëteit

Hij komt daarmee ook tegemoet aan de wens van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker. Leden zorgen voor verspreiding van de boeken naar de vaste Enschedese verkooppunten van ’n Sliepsteen, het blad van de historische sociëteit.

Tien euro

Het boek is voor tien euro te koop, zegt Berends. De première van zijn film over het opmerkelijke leven van dominee Leendert Overduin, die vele honderden joodse Enschedeërs heeft gered, is ook uitgesteld. De film zou ook op scholen worden vertoond. Er wordt volgens Berends gekeken of het boek wél alvast kan worden verspreid onder leerlingen van Enschedese middelbare scholen.

  1. Het ‘vergeten bombardement’ van Haaksbergen, pas na 50 jaar werd het zwijgen verbroken
    PREMIUM

    Het ‘vergeten bombarde­ment’ van Haaksber­gen, pas na 50 jaar werd het zwijgen verbroken

    HAAKSBERGEN - 24 maart 1945 werd Haaksbergen gebombardeerd door de geallieerden. Een vergissingsbombardement. 57 doden, ruim 200 gewonden en veel schade. 50 jaar geleden werd daar een herinneringsboekje aan gewijd, geschreven door ooggetuigen onder wie Gerda Kupper. Nu 75 jaar later is er een uitgebreidere heruitgave, getiteld Met een bombardement op Haaksbergen kwam de bevrijding in zicht.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.