Ridders in Enschede, zijn ze binnenkort geschiedenis?
Volledig scherm
Ridders in Enschede, zijn ze binnenkort geschiedenis? © nvt

Boerderij Erve ’t Stroink onbetaalbaar voor Dragonheart: Enschede raakt de ridders kwijt

ENSCHEDE - Ridderwinkel Dragonheart heeft nu echt z’n langste tijd gehad in de boerderij op Erve ’t Stroink. De gemeente stoot haar vastgoed af en wil de boerderij en opstallen verkopen. Dragonhearteigenaar Martin Kuyer, die het pand al zo’n veertien jaar huurt van de gemeente, wil het wel kopen, maar kan het niet betalen. 

Morgan Brejaart van het Democratisch Platform Enschede zet zich in voor het overeind houden van de voorziening op Erve ’t Stroink. „Enschede heeft er in 2006 van alles aan gedaan om Dragonheart binnen te halen. De rode loper werd uitgerold. En nu is ’t in een keer over en gaat het alleen nog om de centen.” Vijf jaar geleden wist Martin Kuyer al van het voornemen van de gemeente om de boerderij in ’t Smalenbroek te verkopen. Destijds moest het een half miljoen opbrengen. Kuyer, die nog een huurcontract heeft tot 2022, probeert sinds vorig jaar een deal te sluiten met de gemeente. 

Hopen op coulance 

Hij hoopt op coulance van de gemeente, ook omdat hij al zo lang op Erve ’t Stroink bezig is met Dragonheart en veel geïnvesteerd heeft in de boerderij. „Ondertussen is de boerderij opnieuw getaxeerd en is het pand 80.000 euro duurder geworden. Ik wil de zaak graag houden, maar dit kan ik niet opbrengen.” Noodgedwongen kijkt hij nu naar andere opties. 

Opdracht 

De gemeente herkent zich niet in de kritiek. Een woordvoerder meldt dat ‘het object op de verkooplijst staat en eerst is aangeboden aan de huidige huurder’. Verder wordt gezegd dat de gemeente het pand destijds volledig heeft gerenoveerd en dat de gemeenteraad zelf opdracht gaf de boerderij voor een marktconforme prijs te verkopen. Gemeenteraadslid Brejaart laat het er niet bij zitten. Hij wil de zaak aanhangig maken.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.