Volledig scherm
© Thinkstock

Dankzij 'noaberschap 2.0' daalt aantal woninginbraken in Midden-Twente

HENGELO - Er wordt minder vaak ingebroken in Hengelo, Borne, Hof van Twente en Haaksbergen. Een pluim voor de inwoners die dat mogelijk maken.

Een groot compliment voor alle inwoners van Hengelo, Borne, Hof van Twente en Haaksbergen. Ralf van den Heuvel, politiebaas in Midden-Twente, wil het graag als eerste gezegd hebben: zij verdienen alle waardering. Dat het aantal inbraken in die vier gemeenten is gedaald, is vooral te danken aan de vele meldingen, de alerte houding en de oprichting van WhatsAppgroepen. Noaberschap 2.0, noemt hij het. „Dit is de moderne wereld. Mensen zoeken contact met elkaar en waarschuwen elkaar. Als ze iets verdachts zien, melden ze dat bij ons. Dat is mooi, daar zijn we voor.”

Alerte houding
De teamchef Midden-Twente constateert een veel ‘alertere houding’ van burgers. „Ze stappen sneller af op situaties als ze iets niet vertrouwen.” Hij noemt als voorbeeld het succes van Borne Waakt, een whatsapp buurtpreventieproject waar in no time duizend mensen zich aanmelden en de teller inmiddels boven de 1500 staat. „Burgers willen het zelf doen. Er is contact, met de politie maar ook met de gemeente. Dat werkt en heeft effect."

Bekijk hieronder het aantal woninginbraken per 1000 huishoudens. Visualisatie: Martijn Bekhuis

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.