Digitale kerstkaart maken in de bieb in Enschede

videoENSCHEDE Kinderen maakten zaterdag een digitale kerstkaart in de bibliotheek. Met hulp van vrijwilligers van Coderdojo. 

Twintig kinderen zitten zaterdagmiddag achter laptops in de centrale bibliotheek aan de Pijpenstraat. Ze werken aan dezelfde opdracht: een digitale kerstkaart maken, met muziek en een wens. Op tafel staan kaarsen om in kerstsfeer te komen. Uiteraard ledlichtkaarsen.

Jaap Beekstra is één van de vrijwilligers van Coderdojo Enschede. Dat is een wereldwijde non-profitbeweging die kinderen leert programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, et cetera. Beekstra legt uit waarom hij eens per maand kinderen helpt bij het leren coderen. „Ik denk dat er behoefte is aan basiskennis over IT en dat kinderen ook willen experimenteren. Die behoefte proberen wij met Coderdojo een beetje in te vullen.”

Beekstra heeft zelf een bedrijf in softwaredevelopment. „Eigenlijk heeft elke vrijwilliger wel een achtergrond in de IT.”

Plots schalmt uit  een laptop: ‘Ho, ho, ho, merry Christmas!’ Oeps, verkeerde knop, laat één van de deelnemertjes meteen weten. Vier vrijwilligers lopen rond om vragen van de kinderen te beantwoorden. Op één meisje na zijn het allemaal jongens vanmiddag. Ieder kind heeft op papier de stappen gekregen die gezet moeten worden om tot een digitale kerstkaart te komen. „Voor deze editie hebben we voor het eerst zelf de instructies gemaakt. Dat is voor ons ook spannend”,  zegt Beekstra.

Opperste concentratie, want een digitale kerstkaart maken is niet eenvoudig.
Volledig scherm
Opperste concentratie, want een digitale kerstkaart maken is niet eenvoudig. © Frans Nikkels

Eén van de deelnemertjes is de 7-jarige Kyan Pieters uit Enschede. Hij had al wat ervaring met het bouwen van websites, maar wilde het coderen ook eens proberen. „Op school doen we dit niet”, vertelt hij. Het allerleukste aan het werken op een computer vindt hij het maken van games. Kyan is nu druk doende met zijn kerstkaart en het uitzoeken van de kleuren die hij wil gebruiken. „Ik wil groen en rood, want dat zijn de kerstkleuren.”

Quote

Ik wil groen en rood, want dat zijn de kerstkleu­ren

Kyan Pieters (7), deelnemer

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.