Volledig scherm
Enes Sariakçe. © Lars Smook

‘Drempel stadhuis Enschede verlagen
door vragenhalfuurtje voor kinderen’

ENSCHEDE - Met een motie vraagt Enes Sariakçe, raadslid voor DENK, het Enschedese college van  burgemeester en wethouders werk te maken van een kindervragenhalfuurtje.

Waarom komt een raadslid met het idee voor een vragenhalfuurtje voor kinderen?

„Ik ben af en toe als vrijwilliger betrokken bij het democratiespel van Pro Demos, dat regelmatig in de raadszaal wordt gehouden voor leerlingen van de basisschool. Het viel me steeds weer op hoe geïnteresseerd kinderen zijn in politiek en de gemeente. Ik dacht: daar zouden we meer mee moeten doen. Met een vragenuurtje, net zoals in de Tweede Kamer.”

Voor welke kinderen is zo’n vragenhalfuurtje?

„In de motie en het voorstel richt ik me op kinderen in de groepen 7 en 8. Maar als het doorgaat en er melden zich oudere kinderen die geïnteresseerd zijn, dan zijn ze natuurlijk ook van harte welkom. Ik stel me voor dat we zo’n vragenhalfuurtje één of twee keer per jaar voorafgaand aan een raadsvergadering houden. Of vaker als daaraan behoefte is.”

Aan wie kunnen ze vragen stellen?

„Aan de burgemeester,  de wethouders, de raadsleden, noem maar op. Dat is een kwestie van uitwerking. De ervaring leert dat kinderen ontwapenende vragen kunnen stellen. Over wat een burgemeester de hele dag doet en wie nou eigenlijk de baas van de stad is. Waar het om gaat is, dat je de politiek en de gemeente dicht bij kinderen brengt. Betrek ze erbij, verlaag de drempel van het stadhuis.”

Kan je motie op voldoende steun rekenen in de raad? 

„Ik heb het er met iemand van D66 over gehad, die partij staat er sympathiek tegenover. D66 heeft ook het initiatief genomen voor een vragenuurtje voor kinderen in de Tweede Kamer. Die steun heb ik dus ongetwijfeld. Van andere fracties weet ik het niet. Afwachten dus.”

Almelo en Tubbergen hebben een kinderburgemeester. Ook iets voor Enschede?

„Dat is eigenlijk best een goed idee. Maar laten we eerst maar eens met het vragenhalfuurtje aan de slag gaan.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.