Eenrichtingsverkeer in de Raadhuisstraat.
Volledig scherm
Eenrichtingsverkeer in de Raadhuisstraat. © Reinier van Willigen

Drukte in Enschedese centrum onder controle, alleen markt is punt van zorg

ENSCHEDE - De zaterdag is zonder problemen verlopen. Alleen op de markt op het Van Heekplein werd het bij enkele kramen veel te druk. Maandagochtend is er een extra overleg over de markt. 

De stad had voor deze zaterdag meerdere maatregelen getroffen om de drukte in de Enschedese binnenstad in goede banen te leiden. Die lijken te werken. Hoewel het aardig druk was, liep het nergens uit de hand. „Het was minder druk dan de zaterdag voor Moederdag”, aldus binnenstadsmanager Duco Hoek. „En we hebben het goed gereguleerd, ik heb de indruk dat dat werkt.”

Extra verkeersregelaar

De stad had uit onder meer voorzorg in de drukste winkelstraten éénrichtingsverkeer ingesteld. Verkeersregelaars en matrixborden moesten ervoor zorgen dat het publiek de aanwijzingen opvolgde. Dat verliep zonder grote problemen. „Alleen aan de kant van de KFC en Douglas hebben we twee verkeersregelaars neer moeten zetten, daar was eentje niet genoeg”, aldus Hoek.

Rijen langs de gevels

Aan ondernemers was gevraagd om eventuele rijen wachtenden langs de gevels te laten lopen zodat de straat niet geblokkeerd werd. De meeste zaken hadden daar gehoor aan gegeven. Met linten, routes en veel desinfectiemiddel verliep het winkelen overzichtelijk.

Markt hier en daar te druk

Maandag worden de maatregelen geëvalueerd en waar nodig nog aangescherpt. Los daarvan is er een extra overleg over de zaterdagmarkt. Daar werd het bij enkele kramen veel te druk en werd helemaal geen afstand gehouden. Sommige kooplui hadden ook niets geregeld om afstand te kunnen bewaren. 

‘Verknallen het voor zichzelf’

De marktmeesters gaan met deze ondernemers in gesprek. „Ze verknallen het voor zichzelf en voor anderen”, zegt Vincent Wolters, hoofd van de afdeling handhaving. „We willen voorkomen dat de markt zijn eigen glazen ingooit.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.