Chris Bollen handelt volgens de gemeente een fietsenhandel bij zijn woning. Hij zegt van niet, maar zijn strijd heeft hij nu ook bij de Raad van State verloren.
Volledig scherm
Chris Bollen handelt volgens de gemeente een fietsenhandel bij zijn woning. Hij zegt van niet, maar zijn strijd heeft hij nu ook bij de Raad van State verloren. © Annina Romita

Dwangsom van 20.000 euro voor fietsenmaker Chris Bollen uit Enschede

DEN HAAG/ENSCHEDE - De Enschedese fietsenmaker Chris Bollen moet toch een dwangsom van 20.000 euro aan de gemeente betalen, zo heeft de Raad van State vandaag in een einduitspraak beslist.

De Raad is het eens met de gemeente Enschede dat Bollen in strijd met het bestemmingsplan aan de Floresstraat een fietsenmakerij en -handel had. Bollen heeft zijn fietsenbedrijf intussen naar de Padangstraat verhuisd, maar hikt nog steeds tegen de torenhoge dwangsom aan die hem enkele jaren geleden is opgelegd. Die wil de gemeente nog steeds innen, ook al is Bollen allang uit de Floresstraat vertrokken. 

Niet eens met argumenten 

Door de uitspraak van de Raad van State kan de gemeente Bollen definitief een aanslag van 20.000 euro sturen. De Raad is het in ieder geval niet eens met de argumenten die Bollen en diens raadsman tegen de dwangsom opwierpen. Zo beweerde Bollen dat de opslag van meer dan honderd fietsen in de binnenplaats achter de winkel ‘voor de hobby’ was en niets te maken had met zijn bedrijf. 

Verhuizing was te laat

Honderd fietsen is geen hobby meer, meent de Raad. Verder ziet de Raad geen verzachtende omstandigheid in de verhuizing van Bollens fietsenhandel naar de Padangstraat. Dat gebeurde pas nadat de dwangsomdeadline was verlopen. Te laat dus. De enige pleister op de wond voor Bollen is dat de gemeente de proceskosten van zijn rechtszaak moet betalen. Reden is dat Enschede tijdens de bezwaar- en beroepsprocedure een paar wijzigingen in het aanvankelijke dwangsombesluit doorvoerde. Bij elkaar is dat bijna 3.000 euro, maar dat kan de gemeente dan verrekenen met het te innen dwangsombedrag

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.