Jeugdhulpinstelling Kindvoorop in Glanerbrug krijgt een dwangsom opgelegd door de Inspectie.
Volledig scherm
Jeugdhulpinstelling Kindvoorop in Glanerbrug krijgt een dwangsom opgelegd door de Inspectie. © Annina Romita

Dwangsom voor gezinshuis Kindvoorop uit Glanerbrug

GLANERBRUG - Jeugdhulpinstelling Kindvoorop uit Glanerbrug krijgt van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een last onder dwangsom opgelegd. IGJ heeft al langere tijd zorgen over de kwaliteit van hulp die Kindvoorop biedt. Voor elke week dat de organisatie de tekortkomingen niet heeft weggenomen, moet ze tweeduizend euro betalen.

De dwangsom gaat in op 2 maart. Tot die tijd kunnen dus nog verbeteringen worden ingevoerd. Maar bestuurder en oprichter Sylvia Schoemaker van Kindvoorop zegt niet te weten wat ze dan moet ondernemen. „Ons is niet duidelijk waarin we precies tekortschieten. Eerder werden punten genoemd. Daaraan is gewerkt. Nadat de inspectie dat ook zag, kwamen ze met weer andere thema’s.”

Vijf jongeren

Kindvoorop is een gezinshuis waarin Sylvia Schoemaker en haar echtgenoot vijf jongeren opvangen, die zijn geplaatst via de gemeente Enschede en gezinsvoogden. De gezinsvoogden delen volgens de eigenaresse de zorgen van de IGJ niet. „Maar de gemeente gelooft zo’n inspectie vaak wel. Dat is ons probleem.”

Nadat de inspectie in november weer langskwam en opnieuw tekortkomingen constateerde, schakelde Kindvoorop volgens Schoemaker een onafhankelijke derde in die ook werkt voor de Rudolphstichting welke keurmerken uitgeeft voor gezinshuizen. Die was volgens Schoemaker wel positief over de opvang.

Naar de rechter

IGJ verplichtte Kindvoorop in juli 2019 ook al om de kwaliteit van de jeugdhulp te verbeteren. De genoemde verbeterpunten waren toen ‘uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat en bestuurlijke organisatie’. Kindvoorop stapte naar de rechter tegen de last onder dwangsom en openbaarmaking hiervan. De rechter ging niet mee in de wensen van het al tien jaar lang bestaande gezinshuis.

Schoemaker heeft nu een klacht ingediend bij de IGJ naar aanleiding van de dwangsom. De inspectie zegde volgens Schoemaker toe dat er een informeel gesprek komt waarin de kritiekpunten worden besproken.

  1. Tv-journalist Jan van Loenen uit Enschede: na 44 jaar en 2000 reportages nog steeds bovenop het nieuws
    PREMIUM

    Tv-journalist Jan van Loenen uit Enschede: na 44 jaar en 2000 reportages nog steeds bovenop het nieuws

    Jan van Loenen (63), een televisiejournalist van wie vooral de stem bekend is. Die stem is vaak op de buis te horen, zijn gezicht blijft meestal buiten beeld. Hij maakte veel tv-reportages voor de belangrijke nieuwsrubrieken Achter het Nieuws, Nova en (nog steeds) voor Nieuwsuur. Van Loenen schreef een boek over zijn carrièrre tot dusver. Alle reden met hem door zijn geboortestad Enschede te fietsen, langs bijzondere locaties.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.