Volledig scherm
Eaton produceert in Hengelo schakelsystemen voor elektrische apparatuur en -distributie. © Toma Tudor

Eaton Industries in Hengelo denkt aan buitenland, 33 Twentse banen op de tocht

HENGELO - Eaton Industries wil een deel van de activiteiten verplaatsen naar Slowakije en Roemenië. Dat dreigt 33 mensen hun baan te kosten. De vakbonden hebben de Eaton-directie een ultimatum gesteld.

FNV Metaal en CNV Vakmensen zijn niet overtuigd van het nut en de noodzaak van Eaton om werk te verplaatsen naar lagelonenlanden. Daarom krijgt de directie tot vrijdagochtend de tijd ‘om met een beter verhaal en beter eindbod voor het sociaal plan te komen.’ De directie weigert volgens de bonden openheid van zaken te geven, zodat de noodzaak van de ingreep niet kan worden vastgesteld.

Reorganisaties
Er is de laatste jaren al vaker gereorganiseerd in Hengelo. In 2014 werkten er nog 940 mensen bij Eaton in Hengelo. Dat zijn er nu nog 750. Bij ontslagrondes verdwenen er de laatste twee jaar in totaal ruim 60 banen. Bij de nieuwe reorganisatie gaat het om 15 vaste werknemers en 18 uitzendkrachten. Eaton verplaatste ook al eerder werk naar Roemenië. Op de werkvloer leeft de angst dat het bedrijf in Hengelo binnen enkele jaren volledig zal sluiten.

Verlies
Eaton produceert in Hengelo schakelsystemen voor elektrische apparatuur en -distributie. Volgens bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekeningen leed Eaton Industries Nederland zowel in 2015 als 2014 een nettoverlies van ruim 26 miljoen euro. Dan gaat het niet alleen om het resultaat van de vestiging in Hengelo, maar ook om de zusterbedrijven in Breda en Zaltbommel.

De desastreus ogende cijfers zeggen de vakbonden weinig. “Dat zijn de resultaten van verschillende bv’s binnen Eaton op één hoop gegooid. Daar kunnen we niets mee en de directie weigert het toe te lichten”, aldus FNV-bestuurder Anita Dries.

Eisen
De bonden eisen behoud van het volledige werkpakket in Hengelo en geen gedwongen ontslagen. “Komt Eaton niet tegemoet aan de eisen van de werknemers, dan volgen er acties.” Directeur Jürgen Kolar van Eaton Industries Nederland was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar. Het CNV laakt ook de vele directiewisselingen bij Eaton. “Dat geeft onrusten besluiteloosheid.”

  1. Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen
    Play
    VIDEO

    Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen

    ENSCHEDE - Vooraf weet ze nooit wat ze gaat maken, maar dat er uiteindelijk een prachtige creatie komt, staat vast. Natuurmens Riki Cupers startte bloemstukken in de vorm van landschappen te creëren met haar vader, nadat hij niet meer met haar de bossen en bergen in kon trekken. Het zorgt ervoor dat Riki straks een van de meest opvallende standhouders is op de kerstmarkt in 't Hoogeland. "Mijn oma zei altijd: 'Ie bint nooit te oald om wat te leern."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.